Bibliotheek Nieuw-Amsterdam staat op instorten

Bibliotheek NieuwDe enige bibliotheek van Nieuw-Amsterdam in Commewijne verkeert in een hele slechte staat en staat op instorten. Zo meldt de jeugdparlementariër Radjiv Ramsahai in een gesprek met Dagblad Suriname. Hij heeft aan de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, middels een brief gevraagd toestemming te verlenen om de bibliotheek te renoveren of een nieuwe te bouwen. ‘Het bibliotheekgebouw van Commewijne verkeert in een zeer bouwvallige staat, waardoor er geen gebruik van gemaakt kan worden. Het personeel van de bibliotheek is momenteel ondergebracht in een kantoorruimte van ongeveer 4 bij 4 meter. Hierdoor is ook het aantal inschrijvingen per jaar afgenomen, omdat de kantoorruimte waar de bibliotheek is ondergebracht niet jeugdvriendelijk is. Ook zijn de jongeren van Commewijne nu verplicht de bibliotheek te bezoeken  in Paramaribo’, aldus Ramsahai in die brief.
Ramsahai zegt dat hij samen met het personeel van de bibliotheek inmiddels aan de districtscommissaris Ingrid Karta-Bink toestemming heeft gevraagd voor de renovatie van het gebouw. Dit zou in samenwerking met CCS Paramaribo geschieden. ‘Echter hebben we geen toestemming gekregen om het gebouw te renoveren. Ons werd door de dc meegedeeld dat wij moeten uitkijken naar een stuk vrije grond, waar er een nieuw gebouw kan komen omdat de locatie waar het huidige gebouw is, niet geschikt is en bestemd is voor andere doeleinden’, aldus Ramsahai, die samen met het personeel van CCS Commewijne de mening is toegedaan dat de oude locatie het meest geschikt is, omdat het een vrij rustige buurt is. Bovendien bestaat er genoeg parkeergelegenheid in de buurt, waardoor het verkeer niet belemmerd zal worden. Hij hoopt dat de minister ingaat op zijn verzoek, zodat hij op zoek kan gaan naar de financiële middelen.
Karta-Bink zegt in een reactie dat ze geen bibliotheek wil opzetten op de locatie waar de oude vervallen bibliotheek nu is, omdat er geen busroute is op deze locatie. ‘Bovendien is uit evaluatie gebleken dat minder dan 20 mensen per week de bib bezochten. Ook hebben de meeste scholen een eigen mediatheek’, aldus de dc. Ze zegt dat de oude bibliotheek ook niet de boeken in voorraad heeft, welke het meest worden gelezen. De gemeenschap van Commewijne moet voor deze boeken naar het CCS. De dc zegt verder dat anderhalf jaar terug de mobiele bibliotheek is geïntroduceerd, waarbij de bib-bus, de scholen en strategische plaatsen bezoekt om toch kinderen en volwassenen in de gelegenheid te stellen boeken te lenen. ‘De juiste locatie voor de bib is het Militair Project en Richelieu, waar ik zeker van ben dat die bezoekers zal krijgen’, aldus de dc. Zegt dat middels particulier initiatief er eraan gewerkt wordt om op deze locatie een bib te bouwen. ‘De concentratie van mensen in deze twee gebieden zijn het grootst’, meent Karta-Bink.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!