Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

Slavernijmonument onthuld in RotterdamIn Rotterdam is zondag een monument ter herinnering aan de slavernij onthuld. Het beeld, een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Alex Da Silva. Het stalen kunstwerk meet negen bij vijf meter. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte.
Het monument siert voortaan de Lloydpier, naast het Scheepvaart- en Transportcollege. Vanaf deze plek aan de Nieuwe Maas vertrokken vroeger schepen naar Afrika, waar goederen werden geruild voor slaven. De slavenhandelsfirma Coopstad en Rochussen was in de achttiende eeuw de op een na grootste van Nederland. Dit handelshuis organiseerde tussen 1745 en 1780 minstens 65 slavenreizen, waarmee ongeveer 25 duizend Afrikanen naar Suriname en het Caribisch gebied zijn vervoerd.
In Rotterdam wonen tegenwoordig tienduizenden nazaten van de destijds vervoerde slaven. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, die zich jarenlang heeft ingezet voor een plek om de slavernij te herdenken, was de drijvende kracht achter het monument. Zij hoopt dat het een levend monument wordt. ‘Het Scheepvaart- en Transportcollege zal het monument na de onthulling adopteren’, zegt ze op de site van de gemeente. ‘Ik hoop dat zij ook in hun lessen burgerschap aandacht besteden aan de periode van de slavernij.’ Wijntuin hoopt dat meer scholen de weg weten te vinden naar het monument. ‘Belangrijker nog dan het verleden is dat we in de toekomst de kracht zien van diversiteit in deze stad.’
 

error: Kopiëren mag niet!