Jigoro Kano wint Tachi Waza judowedstijden

3 Jigoro KanoDe Surinaame Judo Federatie (SJF) heeft voor het 4de achtereenvolgend jaar de Tachi-waza (staande wedstrijden) georganiseerd. Deze hebben zaterdag plaatsgevonden in de hal van het Indra Majusportcomplex. Bij dit toernooi worden alle partijen beslist door het uitvoeren van staande technieken die of een Waza-ari (half punt) of Ippon (vol punt) opleveren. De Tachi waza is de tegenhanger van de Ne waza waar er alleen op de grond wordt gevochten. In de normale situatie zou de judoka bij een minder goede aanval nog kunnen doorgaan op de grond voor de winst maar nu moet je het in 1 keer goed doen. Als er geen goede aanval is, is de kans groot dat de tegenstaander een overname doet en de partij wint. Dit overkwam Chayenne Schuurman tegen Lativa Ardin in de dames -63kg. Terwijl Chayenne nog moest nadenken wat te doen, wist Lativa de partij te winnen met een 1ste beenworp. In de openklasse maakte Chayenne echter geen fout meer en won ze de gouden medaille door van Lativa Ardin en Shannon Foen A Foe te winnen.
Dat conditie met de introductie van de nieuwe regels ook belangrijk is, is op dit toernooi bewezen. De wedstrijd tussen Bet-Sarafat Timpico en Yigal Kopinsky duurde ruim 9 minuten. Indien er geen winnaar is in de reguliere 5 minuten, wordt de wedstrijd in de goldenscore gecontinueerd en kan deze alleen beëindigd worden door een score of straf van een vechter. De iets zwaardere Bet-Sarafat wist Yigal in de 9de minuut met een flitsende 2de schouderworp te pakken en de partij te winnen. De deelnemende scholen gister waren: Jigoro Kano, Jigo Tai, Awaru Wape en Christoforus Internaat. Jammergenoeg heeft Stichting Tatami niet deelgenomen omdat die de deadline voor de inschrijvingen niet hebben gehaald. Overall winaar werd Jigoro Kano met 10 goud gevolgd door Awaru Wape op de 2de plaats met 2 goud. Op de derde plaats eindigde Jigo Tai met 1 goud. De eerstvolgende wedstrijden worden op 30 Juni gehouden. Dan zal Judo club Jigoro Kano onder auspicien van de SJF haar traditionele “Keti Koti’ toernooi organiseren.

error: Kopiëren mag niet!