OM eist 6 jaar voor 4 gewapende berovingen binnen 1 dag

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Reshmi Rathipal, eiste gisteren tegen elk van de 2 verdachten, Archilis A. en Clarence B., een gevangenisstraf van 6 jaar met aftrek. Zij achtte wettig en overtuigend bewezen dat de verdachten op 13 augustus in het district Brokopondo 4 gewapende berovingen hebben gepleegd. De vervolgingsambtenaar gaf aan dat de verdachten de feiten gepleegd hebben met hun drieën. De derde verdachte is voortvluchtig. Zij hebben tezamen en in vereniging een winkelier beroofd. Daarbij hebben zij geweld aangewend. De winkelier herkende Archillis positief bij de politie. Tijdens de overval was zijn masker geschoven, waarbij hij het gezicht meteen herkende. Dit feit werd gepleegd ter hoogte van km 32 omstreeks 11.45 uur. Kort hierna rond 12.00 uur vond er weer een gewapende beroving plaats in de zelfde omgeving. Ook daar waren deze criminelen betrokken.
Rond 13.10 uur was er weer een beroving waarbij 3 daders waren betrokken. Bij de vierde beroving werden 2 heren beroofd. De daders namen het voertuig van de ene en een halsketting van de andere heer mee. De benadeelde van de halsketting herkende Clarence positief. De vervolging legde alle bewijsmiddelen op een rij. ‘Opvallend genoeg is dat de berovingen steeds in een omgeving hebben plaatsgevonden’. De vervolging gaf aan dat geen van de verdachten aannemelijke alibi hebben gegeven. Zij achtte daarom de feiten tegen het tweetal wettig en overtuigend bewezen.
Advocaat Raoul Lobo en Ocar Koulen betoogden dat de vervolging haar eigen bewijsmiddel betwistte. ‘Indien er sprake is van enige twijfel kan men nooit tot het wettig en overtuigend bewijs komen’, merkten de raadslieden op. Zij verzochten de rechter om hun cliënten vrij te spreken. Koulen haalde aan waarom de politie geen spiegelconfrontatie had gedaan. De benadeelden, die de verdachten positief hebben herkend, zijn nimmer op de zitting verschenen. De raadslieden gaven aan dat hun cliënten ernstig geschaad zijn in hun verdedigingsbelang. De kantonrechter zal op 28 juni vonnis wijzen in deze zaak. De verdachten blijven in detentie.
Saskia Bandhan    

error: Kopiëren mag niet!