Nieuwe niersteenvergruizer AZP 400.000 Euro

FrontfotoDe afdeling Urologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft nieuwe apparatuur aangeschaft. Het gaat om een niersteenvergruizer van het merk Siemens, dat het ziekenhuis bij Siemens Nederland, vertegenwoordiger van het Duits moederbedrijf, heeft aangekocht voor 400.000 Euro. ‘De bedoeling van deze nieuwe niersteenvergruizer is om de kwaliteit op medisch gebied voor wat niersteenaandoening betreft, te continueren en verbeteren’, zegt AZP-directeur Antoine Brahim. De ziekenhuisdirecteur gaf te kennen dat het AZP in juli 2013 een nieuw strategisch plan 2020 afrondt, waarin onder meer is opgenomen dat het ziekenhuis zal transformeren naar een Academisch Medisch Centrum (AMC).
Anand Ramsoekh, medisch hoofd Urologie, vertelt dat het ziekenhuis al beschikte over een vergruizer, die in 2005 geschonken was door de Erasmus Universiteit uit Rotterdam. Dit apparaat heeft 8 jaar gefunctioneerd. Door ouderdom was de noodzaak voor vervanging aanwezig, vandaar deze nieuwe vergruizer. Als de stenen in de nier of in de nierleider zitten en niet groter zijn dan 2 cm wordt meestal gekozen voor een behandeling middels een niersteenvergruizer. De medische term voor niersteenvergruizer is External Shock Wave Lithotripsy (ESWL): uitwendige schokgolf. Dit apparaat richt schokgolven met hoge energie op de nierstenen. Door de schokken vallen de steentjes in kleine brokjes uiteen, waarna ze meestal zonder moeilijkheden worden uitgeplast. Vanaf dinsdag 11 juni worden de eerste patiënten behandeld met het nieuwe apparaat. Nazima Gatoen Nanhekhan –Lalmahomed, die gisteren werd behandeld, vertelde na afloop dat zij blij is dat zij met de nieuwe vergruizer is behandeld. ‘De behandeling was niet pijnlijk.’
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!