Rovers Landbouwbank krijgen forse straffen opgelegd

Kantonrechter Maytrie Kuldipsing heeft gisteren vonnis gewezen in de brute roofoverval bij de Landbouwbank te Wanica. Tijdens de uitspraak waren er minstens 14 politiemannen aanwezig in de zaak, onder wie 2 zwaar gewapend. De magistraat hield het bewijs voor het vijftal simultaan voor. De verdachte, Winsten Mamatoe, die reeds 2 keren veroordeeld is, kreeg een straf van10 jaar met aftrek opgelegd. Orlando Misiedjan en Bryan De Kom kregen elk een straf opgelegd van 8 jaar met aftrek. Ronny Rattan die reeds eerder veroordeeld is in een meervoudige berovings- en inbrakenzaak werd afgestraft met 6 jaar cel. Hij was eerder in de zaak van Gopie voor 8 jaar veroordeeld. Jerrel Delor, die slecht op de uitkijk had gestaan en SRD 9000 heeft ontvangen als zwijggeld, werd gevonnist tot 4 jaar met aftrek. De veroordeelden hebben elk 2 jaar in voorarrest doorgebracht. Rattan kreeg iets meer dan Delor, omdat hij bij de planberaming aanwezig was. Uit zijn eigen verklaring blijkt dat hij Euro 300 en SRD 20.000 van Mamatoe heeft ontvangen van de buit.
Op 5 mei 2011 werden de bankmedewerkers en klanten op een brute wijze overvallen. Een dag voor de roofoverval gingen Orlando Misiedjan en Bryan De Kom naar de bank voor een zogenaamde hypothecaire lening. Op de dag van de beroving vroegen ze om een gesprek met de directeur van de bank. Uit verklaring van de directeur blijkt dat De Kom de wapentrekker is geweest en Misiedjan de persoon die hem had vastgebonden. De directeur werd opgedragen om de sleutel van de brandkast aan hen te overhandigen. De loop van het wapen werd tegen zijn hoofd gehouden. Hij werd gesleurd uit zijn kantoorruimte naar de brandkastruimte. Terwijl deze twee daar binnen bezig was en de bewaker van de bank een gestommeld hoorde, werd hij overrompeld door Winsten Mamatoe.
De magistraat hield voor dat Jerrel Delor en Ronny Rattan op de uitkijk hadden gestaan. Zij verschaften inlichtingen over hetgeen zich buiten de  bank voordeed. De magistraat merkte op dat de rovers niet geschroomd hebben om op klaarlichte dag in de omgeving van een politiebureau een gewapende overval te plegen. Door de handelingen van de rovers is het gevoel van veiligheid ernstig geschaad. De trauma die de medewerkers en de klanten hebben opgelopen, is niet te beschrijven. De rovers hebben SRD 209.933, US$ 12.498 en Euro 19.087 buitgemaakt. Naast dit groot geldsbedrag beroofden de criminelen de directeur van diens halsketting en portemonnee met een onbekend geldsbedrag. Misiedjan, De Kom en Mamatoe zijn positief herkend door de bankbewaker en de directeur.
De kassierster die op dat moment haar werk deed, moest schoppen van de rovers incasseren. Iedere aanwezige in de bank werd vastgebonden met een tyrip. De daders sloegen voor hun vertrek de beveiligingscamera en een computer kapot. Dit alleen om het bewijs weg te maken. De magistraat gaf aan dat er in deze beroving 4 auto’s waren ingezet. Bij het opleggen van de sanctie hield de kantonrechter rekening met de persoon van de verdachten en de ernst van het feit. Mamatoe is reeds 2 keren veroordeeld. Hij heeft geen lering getrokken uit de vorige vonnissen. Hij werd conform de eis, namelijk tot 10 jaar, veroordeeld
Saskia Bandhan     

error: Kopiëren mag niet!