Toename vergiftiging honden Parlementariër Cheung trekt aan de bel

NDP-parlementariër Noreen Cheung wilt dat er sneller wordt gewerkt aan het wetsvoorstel, dat door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij en Justitie en Politie vanaf het jaar 2010 in de maak is om dieren te beschermen. Dat zegt ze in een interview met Dagblad Suriname. Ze zegt dat steeds meer honden en katten worden vergiftigd door criminelen en dat dit een halt moet worden toegeroepen. Cheung’s honden zijn in 2009 en eerder dit jaar vergiftigd. De afgelopen weken zijn er ook veel honden in de straat waar het assembleelid woont, vergiftigd. Haar buren hebben haar hiervan op de hoogte gesteld. Ze merkt op dat de vorige minister van LVV, Stanley Raghoebarsing, in 2007 ervoor heeft gezorgd dat het vergif furodan niet gemakkelijk te verkrijgen was door de afkondiging van een wet, echter blijkt nu dat dit spul nu weer snel te verkrijgen is. Ze zegt dat dit niet kan, aangezien er veel dieren leed wordt aangedaan.
Vooral huisdieren worden gedood. Cheung zegt verder dat het nu inmiddels 2013 is en nog steeds hoort niemand wat van de conceptwet die ervoor moet zorgen dat het leed van dieren wordt verzacht, dat de dieren worden beschermd en dat criminelen die overgaan tot deze daad gestraft worden. Ze zegt dat de wet in staat moet stellen hardere straffen, tenminste een jaar, en geldboetes te geven aan schuldigen. Ook moeten er volgens haar strengere controle komen op de verkoop van furodan. Ze zegt dat Suriname wat dierenbescherming betreft ver achter loopt binnen de regio. De veiligheid van zowel mensen als dieren moet gewaarborgd blijven, aldus Cheung. Er is ook eerder een petitie ingediend in DNA om aandacht te vragen over deze kwestie.
De NDP-parlementariër zegt dat ze al aan de LVV-minister heeft gevraagd hoe het staat met de voorbereiding van het wetsvoorstel, echter laat deze niets van zich horen. Een ander punt dat de parlementariër irriteert, is dat de politie geen aangifteslips meer geeft aan burgers, die een aanklacht indienen over vergiftiging van honden. ‘Vroeger was dat wel zo, maar plotseling is dat niet meer het geval en dat kan gewoon niet. We horen de dieren te beschermen’, aldus Cheung. De parlementariër heeft inmiddels enkele dierenorganisaties achter haar. ‘Als ik niets hoor van de LVV-minister gaan wij het initiatiefvoorstel in DNA zelf oppakken’, zegt Cheung. Ook van de ingediende petitie is er nooit meer iets gehoord.
 

error: Kopiëren mag niet!