Fifa Development Officers: ‘Competitie met 18 clubs gaat niet werken in Suriname’

1 SVB 1Een competitie met 18 clubs gaan niet werken in Suriname. Je holt daarmee ook de groei, ontwikkeling en doorstroming van je voetbal uit. Dit was het antwoord van de Fifa Development Officers Howard Mc Intosh, Jürg Nepher,  Gregory Engelbrecht aan de SVB-delegatie, die in Mauritius vertoefde voor het Fifa-congres. Een dag voor het congres had de SVB-delegatie bestaande uit voorzitter John Krishnadath, ondervoorzitter Dayasankar Mathoera en commissaris Bidjai Mankoe een ontmoeting met de ontwikkelingsagenten van de Fifa. Zoals altijd het geval is, wil de Fifa altijd geinformeerd worden over het reilen en zeilen van het voetbal in Suriname. De SVB-vertegenwoordigers gaven daarbij aan dat in de afgelopen 4 jaren er 4 competitiesystemen zijn aangenomen of uitgeprobeerd. De laatste was het afgewezen systeem zonder Eersteklasse en een Hoofdklasse met 18 clubs. De Fifa-medewerkers reageerden door te stellen dat er iets mis is, als je in 4 jaar steeds een andere systeem wil invoeren. ‘De SVB had hulp van de Fifa moeten inroepen, wij zouden jullie direct gezegd hebben dat een systeem met 18 ploegen niet werkt’, zeiden ze. ‘Ook in de meer ontwikkelde voetballanden is het problematisch om met 18 clubs te spelen. De opbouw van een overall competitiesysteem moet de structuur van een piramide hebben met bij voorkeur 10 clubs in je hoogste divisie.’
Hiernaast werd er ook uitleg gegeven over het Financiel Assistent Program (FAP) van de Fifa, die in Suriname wordt uitgevoerd. De delegatie van de SVB gaf aan dat in grote lijnen het beleid van het vorig bestuur op het punt van de  FAP gecontinueerd zal worden, maar dat er eind juni/begin juli er zaken geevalueerd zullen worden in een congres. Er werd ook aangegeven dat de SVB binnen korte tijd profvoetbal wil invoeren.
Aan de Development Officers werd ook voorgehouden het plan van een nieuw nationaal stadion. Net als de Fifa-voorzitter gaven ook zei te kennen dat de Fifa geen blauwdruk heeft van een stadion dat low cost is in bouw, onderhoud en energieverbruik, 1×24 uur een verdiencapaciteit heeft en een capaciteit van maximaal 10.000 toeschouwers heeft. Volgens de Development Officers financiert de Fifa geen nieuwbouw. Ze verwezen de SVB naar Bermuda in het Caribisch gebied, die recentelijk een nieuw stadion heeft gebouwd.
Aan de Development Officers werd ook het aanstaande congres voorgehouden en het verzoek werd gedaan om enkele Fifa-deskundigen naar Suriname te sturen voor het verzorgen van enkele thema’s. Zeker op het gebied van de FAP en een nieuw competitiesysteem, welke over minimaal een jaar kan ingaan.
 

error: Kopiëren mag niet!