‘Deal Iamgold een win-win-situatie’

President Desi Bouterse en de chief executive officer van Iamgold, Steve Letwin, spraken gisteren bij de ondertekening van de overeenkomst tussen de Staat Suriname en Iamgold/Rosebel Gold Mines elk van een win-win-situatie. Volgens het staatshoofd zal deze nieuwe deal een wezenlijke bijdrage leveren aan de goudproductie. De president noemde het partnerschap met de multinational een grote doorbraak.
De president haalde aan dat Suriname niet meer aan de kantlijn blijft staan, maar voor dertig procent participeert. Volgens de president is er ook een behoorlijke invloed in de zeggenschap. Suriname richt een naamloze vennootschap op die voor 30% deelneemt in de uitbreiding van de mijnoperatie. Bouterse zei dat Suriname als land in ontwikkeling stond tegenover een multinational met alle mogelijke expertise. Hij is bijzonder tevreden met wat er bereikt is.
Letwin zei dat vertrouwen heel belangrijk is in een partnerschap. Hij zei bijzonder veel waardering en respect te hebben voor president Bouterse voor zijn bijdrage in het geheel. Hij merkte op dat deze deal niet beklonken zou worden zonder de bijdrage van de president. Letwin zei dat de president een ‘toffe onderhandelaar is’.
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zei dat het onderhandelingsteam, onder leiding van John Sew Atjon, twee jaar lang een enorme bijdrage heeft geleverd om dit resultaat uit de bus te halen. Ook de bijdrage van De Nationale Assemblee werd geprezen. Hok kondigde twee belangrijke issues aan bij de ondertekening. Suriname gaat een vernieuwde geologische kaart presenteren en niet meer wachten tot de ‘marktventer’ thuiskomt, maar zelf de hort opgaan. De bewindsman merkte op dat de geologische kaart van Suriname, die ooit tot de beste van Zuid-Amerika behoorde, niet meer voldoet. Het is de wens van president Bouterse om een actuele kaart te presenteren aan De Nationale Assemblee. Het moet een kaart zijn waar betrouwbare gegevens te vinden zijn van alle concessies.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!