Smokkelgroente baart Surinaamse landbouwers zorgen

Grote hoeveelheden uit Guyana gesmokkelde tomaten en pepers houden de prijs van deze twee landbouwproducten al geruime tijd bijzonder laag op de markt. ‘Een krat tomaat kost SRD 10, een krat pepers gaat voor dezelfde prijs van de hand’, zegt Nandkoemar Nihora, voorzitter van de Belangenbehartiging Verkopers Centrale Markt. ‘In een krat kunnen ongeveer 50 stuks grote of 70 kleine tomaten zitten. Het lukt smokkelaars al geruime tijd om groenten vanuit het westelijk buurland te brengen op de markt, waardoor Surinaamse landbouwers weggeconcurreerd worden.’ Nihora zegt dat er geen haan is die ernaar kraait. De boeren moeten maar zelf weten hoe zij uit deze benarde situatie zullen komen.
De voorzitter van de Belangenbehartigingsorganisatie Verkopers Centrale Markt weerspreekt dat groenteprijzen de lucht in zijn gegaan. ‘De prijzen zijn in de afgelopen drie maanden echt niet zo dramatisch gestegen als beweerd wordt’, zegt Nihora. ‘De prijzen van enkele goederen die geen overtollig water kunnen verdragen, zijn licht gestegen.’ Volgens Nihora zijn dat onder ander tajerblad, waarvan het plantsoen vanwege het vochtige weer gauw geel wordt. Daarnaast blijken ook boulanger en oker gevoelig te zijn voor dit regenseizoen. In vergelijking met drie maanden terug is tajerblad gestegen van SRD 10 naar SRD 25 per bundel. Boulanger wordt aan de man gebracht voor SRD 140 per zak. Voor een hoop van 4 moet SRD 5 worden neergeteld. Een zak okers is gestegen van SRD 75 naar SRD 100. Voor een hoop van 6 kleine okers betaalt de consument SRD 3. Ook kouseband is door de veranderde weersomstandigheden gestegen in prijs en wordt per bundel verkocht voor SRD 5. De prijs was voorheen SRD 2,50.
Nihora neemt het de beleidsmakers kwalijk dat ze door een verkeerde aanpak van zaken de landbouwers met hun groenten in het veld laten verzuipen. ‘De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) doet niets, die van Handel en Industrie (HI) doet ook niets. Alleen die van Regionale Ontwikkeling (RO) doet nog wat om ons te helpen met het ophalen van de lozingen in de districten’, verzucht Nihora. Ondanks de verliezen waarmee de landbouwers te kampen hebben, zijn ze in staat om betaalbare producten op de markt af te leveren. Volgens Nihora kan de consument tegen uiterst lage prijzen nog groente kopen op de markt. Zo is een hoop van 5 kleine sopropo’s in prijs gedropt naar SRD 1.

error: Kopiëren mag niet!