PLO-bussen draaien proef met GPS

Bushouders, aangesloten bij de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), zullen binnenkort proef draaien met het Global Positioning System (GPS). Het is de bedoeling dat op elk traject in Paramaribo een PLO-bus wordt geselecteerd, die met het GPS zal rijden. Er zal worden gestart met de bussen op de trajecten Lijn 1 tot en met Lijn 10. De pilot zal vier weken duren, waarna er een evaluatie zal plaatsvinden. De bevindingen zullen bepalend zijn voor het kabinet van de vicepresident in haar besluit om alle PLO-bussen te voorzien van het GPS-systeem. Er zijn ruim 2000 bushouders aangesloten bij de PLO. De kosten voor een GPS zijn ruim 200 US dollar.
Het nieuw systeem zal uiteindelijk ertoe moeten leiden dat het openbaar vervoer landelijk efficiënter wordt, zei TCT minister Falisie Pinas eerder over het doel van dit project. Met het aangebrachte apparaat heeft TCT de mogelijkheid via de computer alle bussen in het verkeer en op hun verschillende trajecten te volgen. Het radarsysteem slaat alle gegevens op die verder geregistreerd worden op de centrale machine van het ministerie. Met het GPS kunnen bushouders niet meer illegaal opereren. Een bushouder merkte tegenover Dagblad Suriname op dat hij tussendoor geen geld meer kan verdienen met buitenritten voor dagjesmensen, die voor een paar uur zich willen verpozen buiten de stad. Vroeger waren deze buitenritten legaal, omdat de bushouder na toestemming daarvoor te hebben gehad van TCT een overtrekkingsbrief kreeg. Dat was een schriftelijke verklaring dat hij toegestaan werd om buiten zijn route te opereren.
Het is al enkele jaren dat deze brief niet meer wordt verstrekt. De reden moet volgens de bushouder gezocht worden in de vele regeringswisselingen, waardoor het beleid steeds veranderde. Wie nu buiten zijn route rijdt, is volgens de vergunningsregels in overtreding. Met het GPS-systeem dat alles registreert, zullen bushouders die het toch wagen om zonder de toestemmingsbrief buiten hun formele traject te rijden, gepakt en beboet worden. Volgens de bushouder hebben de PLO-leden geen keus dan met het nieuw systeem te werken. ‘TCT legt het ons op, wij voelen ons onder druk gezet, maar kunnen niet anders doen dan akkoord te gaan.’ Inmiddels heeft TCT alle bussen van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) al voorzien van een GPS. Dit gebeurde de vorige maand.

error: Kopiëren mag niet!