Bouterse praat met nieuwe Chinese president op Trinidad

Bouterse spreekt nieuwe Chinese president op TrinidadPresident Desi Bouterse vertrekt zondag richting Trinidad & Tobago, waar hij een ontmoeting zal hebben met de nieuwe Chinese president, Xi Jinping. Het pas gekozen Chinees staatshoofd zal op dienstreis in Trinidad & Tobago vertoeven. Van deze gelegenheid zal hij ook gebruikmaken om met de Caricom-staatshoofden te praten. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) vertelt aan Dagblad Suriname dat onder andere de relatie tussen het Caribisch gebied en China op programma staat. ‘Maar er zal ook gesproken worden over het integratieproces met betrekking tot Unasur’, zegt Lackin.
Volgens Lackin zal president Xi Jinping ook tijd uittrekken om met de verschillende Caricom-staatshoofden bilateraal te praten. Ook president Bouterse krijgt ruimte om een tet-a-tet te hebben met Xi Jinping. ‘Er zal bilateraal gesproken worden over de lopende projecten tussen beide landen, waaronder de infrastructurele werken. Ook dat van het ziekenhuis van Wanica komt mogelijk aan de orde’, zegt Lackin. De Buza-minister zegt dat er niet veel tijd zal zijn, daarom zal het gesprek ook niet tot in de details gehouden worden.
Voor wat betreft het nieuw ziekenhuis van Wanica, welke door China gefinancierd zal worden, zijn de voorbereidingen vergevorderd. ‘Op dit moment wordt er gewerkt aan de vorm, inhoud en ontwerp van het ziekenhuis. Er is nauw contact tussen de Chinese ambassade in Suriname, het ministerie van Volksgezondheid en de presidentiele commissie Volksgezondheid over dit project’, geeft Lackin aan.
Tijdens zijn bezoek aan Trinidad & Tobago zal de Chinese president de eerste steen leggen van een kinderziekenhuis op dit eiland. Dit US$ 150 miljoen kostend project wordt deels ook gefinancierd door China. Een ander doel van het bezoek van Xi aan Trinidad is het zoeken van nieuwe energiebronnen voor de Chinese industrie. China wil graag natuurgas kopen van Trinidad. Naast Trinidad zal Xi Jinping ook een bezoek afleggen aan Costa Rica, Mexico en de Verenigde Staten.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!