‘Regimes Bouterse bekend om wegsluizen goudvoorraden’ ‘Te sneki beti yu, dan te je sjie worong je frede’

Regimes Bouterse bekend om wegsluizen goudvoorraden‘De regimes Bouterse staan er bekend om het systematisch wegsluizen van goudvoorraden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS)’, zei NPS- parlementariër Ronald Venetiaan in de DNA tijdens zijn toespraak bij de behandeling van de Wet Spaar- en Stabiliteitsfonds Suriname. Venetiaan haalde dit aan naar aanleiding van het bericht van de CBvS over het verminderen van de goudvoorraden met 26% vanaf januari tot mei 2013. Dat is een afname van ruim 12 duizend troy ounce goud. Het goud is omgezet in US dollars. Venetiaan vindt dat de CBvS niet aan ‘goudkoperij’ hoefde te doen. Volgens hem zijn er andere manieren om het evenwicht te bewaren. ‘Waar zijn de dollars voor het goud naar toe gegaan? Waar is ook de ruim US$ 160 miljoen van de dollarvoorraad naar toegegaan’, vroeg hij zich af. Hij hekelde ook het feit dat de CBvS vragen in het parlement gesteld, antwoordt via berichten in de media. ‘Wij als college willen geïnformeerd worden. Eigenlijk, waar en wanneer het goud is verkocht en voor hoeveel. Waar zijn de middelen voor gebruikt die vrij zijn gekomen met de verkoop’, vroeg de oud-president aan. ‘Te sneki beti yu, dan te je sjie worong je frede’, zei de NPS’er doelende op gelijkenissen van vermindering van de goudvoorraden tijdens het militaire regime en de regering Wijdenbosch/Radhakishun.
Volgens Venetiaan is een centrale bank een belangrijk instituut voor elke Staat. ‘De CBvS heeft een geschiedenis, waarbij men vertrouwen moet opbouwen van de samenleving. Ze moet vertrouwen kunnen herwinnen en garanderen. Men moet niet in situaties komen waarbij men taken cumuleert, maar de verantwoordelijkheid niet wenst te dragen’, zei Venetiaan.
De NDP’er Theo Vishnudatt attendeerde Venetiaan erop de CBvS niet in het openbaar negatief te bespreken. ‘De CBvS is inderdaad belangrijk, daarom moet men niet suggestieve uitlatingen doen over deze bank. Nog nooit eerder is de CBvS zo transparant geweest als nu. Alles wordt gepubliceerd in de dagbladen. Ik ben erg trots op de manier waarop de huidige governor samen met de regering, met name de minister van Financiën, de staatshuishouding op spoor houdt en het volk op tijd informatie geeft’, zei Vishnudatt. ‘Ik verzoek de oud-president van Suriname om niet op deze tour te gaan. Laat de rust in de samenleving blijven en creëer geen onrust. De gemeenschap heeft voldoende geleden in de eerste 10 jaren van deze eeuw (doelend op de regeringen Venetiaan, red.). Eindelijk nu een regering met goed en transparant beleid’, zei Vishnudatt.
Venetiaan erkent dat de CBvS met informatie komt, ‘maar we moeten niet vergeten dat de informatie in DNA gevraagd wordt’. ‘Dan kunnen we hiermee gaan debatteren. Waarom vermijden ze ons en gaan ze in de pers?’
Asha Gajadien-Bhagwat
 

error: Kopiëren mag niet!