Eddy Jozefzoon, adviseur van de president/regering?

Praten over personen is niet altijd zo gemakkelijk en ook unfair. Elk mens moet  uit gaan van de positieve kwaliteiten van een andere. Maar wanneer iedereen over een en dezelfde persoon heen valt, dan valt er iets van te zeggen. De afgelopen weken deden   rare dingen zich voor binnen de Marrongemeenschap. De adviseur van de regering, de heer Eddy Jozefzoon, heeft gemeend om Hugo Jabini te beschuldigen van een dubieuze houding met betrekking tot het vonnis tegen de Staat Suriname inzake de Samaaka Case. De adviseur van de regering die ook uit de Saramaccaanse gemeenschap afkomstig is, heeft in opdracht van de regering pogingen  gedaan om  de eenheid binnen de Saramaccaanse gemeenschap te verstoren. De vereniging van Saramaccaanse gezagsdragers (VSG) heeft na jarenlange strijd de positie van de groep met betrekking tot de woongebieden van de  Saramaccaners afgedwongen door middel van  een vonnis van het Inter- Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. De implementatie en uitvoering van het   vonnis  heeft door allerlei ondenkbare reden niet binnen de afgesproken periode plaatsgevonden. Waar de regering eerlijkheidshalve zou moeten  toegeven, tracht  zij door  verdeel- en heerspraktijken beroering binnen de Saramaccaanse groep teweeg te brengen. Ongehoord en absurd is  het feit dat de adviseur, de heer Eddy Jozefzoon, via intriges en ondermijning van het gezag van de  VSG en de Gaama probeert het falen van de regering  te verbloemen. De afvaardiging naar Costa Rica werd zonder medeweten van de Gaama en de VSG samengesteld uit vertrouwelingen van de regering. Meneer Jozefzoon wilde ook dat de Gaama en de  VSG het vertrouwen opzeggen in Jabini als woordvoerder van de VSG. Dat Saramaccaners in de delegatie van de regering zijn, is op zich geen probleem. Wel is het de misselijkmakende  manier van doen van de adviseur om  de VSG  en de Gaama te bewegen om Jabini te wippen als woordvoerder van de VSG  om vervolgens  de uitvoering van   het vonnis op te schorten. Niet zo lang geleden was het nog dezelfde heer Jozefzoon die alles deed om een Saramaccaanse blok/politieke partij te vormen. Hij bond Diko, Poki, Stedenburg, Andy Aboikonie, Adjako, Ajaiso e.a. aan zijn karretje van bedrog en verraad. Hij creëerde een lijst van Saramaccaners die hij geplaatste wilde hebben op verschillende posten als ministers. De Saramaccaners moesten uit de BEP treden om een eigen politieke partij op te richten. De VSG wilde hij maken tot een politieke partij. Daarvoor moet eerst Jabini van het toneel verdwijnen. Hij gebruikte sentimenten om zijn doel te bereiken; de stamsentimenten (Saramaccaners en Aucaners). De  emotionele sentimenten  om de Saramaccaners te herinneren aan de binnenlandse oorlog waar alleen de Aucaners (Cotticanegers) baat bij hadden, ook het verlies van familieleden tijdens de binnenlandse oorlog (de Aside Amekanbuka Case).
Wat is de rol van de president in deze?
Een adviseur die publiekelijk optreedt namens de regering is wel degelijk een werkarm van de regering. De heer Jozefzoon heeft een aantal keren namens de president opgetreden. Dat kan niet anders dan na overleg met de president/regering. Hij heeft zelf de president vertegenwoordigd op  de goudconferentie in het Pamaka- gebied. Als hij namens de president/regering optreedt  dan mag men wel aannemen dat het in of opdracht  van of in overleg met de president/regering gebeurt. Ten minste heeft hij de goedkeuring van de president. Als hij nog wordt gehandhaafd als adviseur, is dat wel een problematisch situatie naar de Saramaccaanse gemeenschap toe. Het zegt dan wel wat over de houding van de president/regering voor wat betreft de Gaama, VSG en Jabini.
De Marrongemeenschap zit nu opgescheept met de adviseur van de president/regering de heer Jozefzoon. Hij is zelf  afkomstig uit de Marrongemeenschap en is ook een Saramaccaner. Dat hij de ziekelijke illusie heeft om te denken dat hij boven de Marrongemeenschap en de Saramaccaner staat, is  kenmerkend voor  zijn karakter. De groep moet eens en altijd afrekenen met deze verraderlijke figuren. Jozefzoon werd naar Suriname gehaald door Ronnie Brunswijk na de dood van Eddy Dap. Men zou haast  geneigd zijn om aan te nemen dat Bruinswijk ook de  daden/activiteiten van Jozefzoon ondersteunt. Wie zwijgt, stemt toe. Dus Ronnie ook van harte bedankt voor jouw bijdrage tot vernietiging van de Marrons.
God zij met ons Suriname.
Dekiati Manfumi

error: Kopiëren mag niet!