Bouterse ontmoet Amerikaanse vicepresident op Trinidad

Bouterse ontmoet Amerikaanse vicepresident op Trinidad 01lPresident Desi Bouterse is tijdens zijn terugkeer van de Unasur-meeting op Venezuela gisteren gestopt op Trinidad & Tobago. Op uitnodiging van de Trinidadiaanse premier Kamla Persad-Bissessar mochten gisteren alle Caricom-staatshoofden een lunch hebben met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Met een delegatie van 150 man, inclusief vrouw en kinderen, heeft Biden gisteren een eendaagse bezoek afgelegd aan Trinidad. In de avonduren vloog Bouterse met de Suriname Airways-charter terug naar Suriname.
Biden heeft tijdens de meeting met de Caricom-staatshoofden gesproken over een handelsovereenkomst tussen de VS en het Caribisch gebied en de Dominicaanse Republiek. Ook is er gesproken over regionale veiligheid, energie, menselijke en sociale ontwikkelingen en andere ontwikkelingsvraagstukken die belangrijk zijn in de relatie tussen de VS en de Caricom.
Biden heeft in Trinidad een ontmoeting gehad met regeringstoppers over bilaterale zaken met de VS. Ook is er een bezoek gebracht aan de ceremoniële president Anthony Carmona en first lady Reema Carmona. In de avonduren is Biden met de Air Force 2 vertrokken richting Rio de Jaineiro, waar hij vandaag een ontmoeting heeft met de Braziliaanse president Dilma Roussef.
Kamla Persad-Bisesar, premier van Trinidad, richtte zich als portefeuillehouder voor regionale veiligheid binnen de Caricom tot de vicepresident van de USA, Joe Biden. Bisesar deelde mee dat ten aanzien van het veiligheidsprogramma Caribbean Basin Security Initiative (CSBI), een samenwerking tussen de regio en de USA,  er vooruitgang is geboekt. Er zijn goede veiligheidspartnerschappen gesloten en het beleid van de landen ten aanzien van de nationale veiligheid is verbeterd. De inzet is de veiligheid van de burger en de economie. Er zijn in het kader van de Arms Trade Treaty en CBSI-programma’s maatregelen genomen om de aanvoer van lichte wapens naar de regio te verminderen. Bisesar haalde ook aan de hervormingen in de vreemdelingenwetgeving en de uitlevering van veroordeelden. De Trinidadiaanse regeringsvertegenwoordiger onderstreepte het belang van de USA bij het bewerkstelligen van veiligheidsprogramma’s in de regionale landen met name via de Caribbean Basin Security Initiative (CBSI) die in april 2009 van start ging.
De samenwerking tussen de Caricom en de Dominicaanse Republiek en de USA heeft de regio geholpen een aantal strategische prioriteiten vast te stellen. Het gaat om grensveiligheid, criminaliteitspreventie, crime management, kleine en lichte wapens, antinarcotica, terrorisme, maritieme en luchtveiligheid, rampenbeheersing,
anticorruptie, human resource development, veiligheidsdiensten en uitlevering van criminelen. Bisesar benadrukte ook de betrokkenheid van burgerij (sociale controle), rehabilitatie en resocialisatie en jeugdprogramma’s.

error: Kopiëren mag niet!