Econoom Samson: ‘Vp is bezig een financiële chaos te creëren’

Econoom SamsonGuillermo Samson zegt dat vicepresident Robert Ameerali een complete chaos aan het creëren is met de wijze van aanpak van de gratis ziektekostenregeling voor 60-plussers en kinderen tot 16 jaar. ‘Ik ben niet tegen het idee, maar tegen de wijze van aanpak. Ten eerste zal hij 1 juli nooit halen, terwijl op termijn er een financiële chaos zal ontstaan’, zegt Samson aan Dagblad Suriname. Hiermee schaart hij zich achter de vakcentrales C-47 en de CLO, die ook tegen deze aanpak van Ameerali zijn. Volgens de vakbeweging moet dit project samen met het Staatsziekenfonds (SZF) uitgevoerd worden en niet met een particuliere verzekeraar. ‘Het SZF heeft al een bestaande structuur landelijk met faciliteiten en medici. De particuliere verzekeraars opereren slechts in de kuststrook. Om een nieuwe structuur op te zetten, zou teveel geld kosten’, zegt de vakbeweging. Samson zegt dat zijn bureau dit sociaalproject al uitgewerkt heeft. ‘Daarom weet ik dat deze aanpak totaal verkeerd is’, zegt hij.
De vp wil dit onderdeel van het sociaal zekerheidsstelsel al per 1 juli invoeren. Afgelopen vrijdag werd er een openbare aanbesteding gehouden. Op 7 juni vindt hoogstwaarschijnlijk de toewijzing plaats. Dit project gaat vermoedelijk SRD 11 miljoen per maand kosten. De vakbeweging betwijfelt echter of dit bedrag voldoende zal zijn.
Volgens de vp is het project van de AOV’ers relatief gemakkelijk uitvoerbaar. Het behelst 51.000 mensen, waarvan 20.000 al gedekt is. Uit deze groep zal het gaan om ongeveer 30.000 60-plussers die gedekt moeten worden. De tweede categorie die in aanmerking komt voor de ziektekostenverzekering betreft alle kinderen tussen de 0 – 16 jaar. Uit een aantal van 148.000 heeft een groep van ongeveer 30.000 al een verzekering. Ameerali zegt dat voor deze leeftijd is gekozen, omdat de leerplicht ook voor deze leeftijdscategorie geldt. De bedoeling is dat alle schoolgaanden een verzekering hebben. De premie zal door het land betaald worden.
Samson vraagt zich af of ook hij als 60-plusser die particulier verzekerd is, ook in aanmerking komt voor een gratis ziektekostenregeling. ‘Als ik nu zeg dat Ameerali een financiële chaos aan het creëren is, zal men me ongelijk geven. Maar op termijn heeft Samson altijd gelijk gekregen. Dit project is gedoemd te mislukken’, zegt de econoom/jurist.
 

error: Kopiëren mag niet!