Leiders NF en BEP liggen niet wakker van opiniepeilingen Sesos

Leiders NF en BEP liggen niet wakker van opiniepeilingen Sesos 1 Leiders NF en BEP liggen niet wakker van opiniepeilingen Sesos 2De oppositieleiders van Nieuw Front en BEP storen zich niet aan de resultaten van de opiniepeiling die de Stichting Enquêtestatistiek en Onderzoek Suriname (Sesos) in maart en april 2013 heeft uitgevoerd onder 1.280 respondenten. Uit deze statistieken blijkt dat de NDP van president Desi Bouterse de grootste politieke partij blijft met 21 DNA-zetels gevolgd door de VHP van Chandrikapersad Santokhi met 9 DNA-zetels. Ook blijkt dat het kiezersvolk het liefst een nieuwe regeercoalitie van NDP en VHP verkiest voor 2015.
Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland, wiens partij bij de landelijke verkiezing slechts 1 zetel zou behalen, moet het bureau achter de opiniepeilingen eerst bekend zijn in de samenleving. Zij zouden ook een goede reputatie moeten hebben voordat bijzondere waarde wordt gehecht aan het resultaat.
BEP-voorzitter Celsius Waterberg zijn politieke partij zou van de vier DNA-zetels uit 2010 terugvallen naar geen enkele vertegenwoordiging in het parlement. “In het veld zien wij andere dingen. “De BEP heeft van de 7 zetels van AC eigenlijk 6 zetels binnengehaald en als ik praat tot de BEP’pers geven zij aan dat zij de partij de rug niet hebben gekeerd en dat ook niet zullen doen”, zegt Waterberg. Zijn partij brengt in herinnering dat de A Combinatie in de peilingen van 2005 goed was voor 0 zetels, terwijl de combinatie uiteindelijk 4 heeft gewonnen. In 2010 heeft de BEP ondanks de uitsluiting van de verkiezingen in 3 kiesdistricten ook 7 DNA-zetels behaald in AC-verband.
“Opiniepeilingen kunnen wel een psychologisch effect hebben, want bepaalde mensen willen leunen aan de kant van de winnaar of de regering. Wij moeten dat psychologisch effect wel neutraliseren”, zegt Waterberg.
Zoals in het rapport van Sesos staat geschreven, houden de zwevende kiezers 14 van de 51 landelijke zetels vast. DOE, Palu en NPS zouden elk 1 zetel winnen. De Pertjajah Luhur valt van 6 zetels terug naar 0. Ook blijkt dat DOE in Coronie veld wint tegenover Palu en dat de Abop is gegroeid naar 4 DNA-zetels. NDP-voorzitter Desi Bouterse blijft evenals bij de opiniepeilingen van december 2012 van Idos de populairste presidentskandidaat van Suriname gevolgd door Santokhi. (foto’s: sesos.org)

error: Kopiëren mag niet!