Bolletjesslikker krijgt milde straf

Rufus Veldbloem is wegens overtreding van de Wet op Verdovende Middelen veroordeeld tot 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Veldbloem werd op 16 februari 2013 met bolletjes in zijn maag aangehouden op de luchthaven. Hij had 110 bolletjes met een totaal gewicht van 1280 gram ingeslikt. De openbare aanklager, Reshmi Rathipal, achtte poging tot uitvoer van 1280 gram coke wettig en overtuigend bewezen. Zij eiste een straf van 13 maanden met aftrek en een geldboete van SRD 1500, subsidiair 2 maanden hechtenis. De vervolging gaf aan dat Veldbloem tijdens de routinecontrole door de mand was gevallen. Hij vertoonde afwijkend gedrag, waardoor de leden van het BID-team hem uitnodigden voor een test. Veldbloem zou de desbetreffende ambtenaar hebben benaderd tegen betaling zijn urine niet voor onderzoek weg te geven. Dit wekte bij de sterke arm een redelijk vermoeden op. Aan hem werd toen gevraagd of hij drugs had ingeslikt. De verdachte beaamde.
Veldbloem heeft twee advocaten in de arm genomen. Advocaat John Bouterse betoogde dat Veldbloed onder druk had gepoogd de drugs uit te voeren. In een eerdere zaak waarbij hij vrijgesproken is, had hij van Maikel W. Euro 8000 geleend, welke hij niet meer kon retourneren. Om deze reden werd hij eerst benaderd. Toen Veldbloem weigerde, werd hij bedreigd met brandstichting. De vorige zaak ging over een lid van het A-Team, dat betrokken was bij verduistering van een hoeveelheid cocaïne uit een kluis. In die zaak had Veldbloem 6 maanden in voorarrest gezeten en uiteindelijk werd hij vrijgesproken. Bouterse verzocht de rechter om mild op te treden.
Advocaat Benito Pick richtte zich op de cautieplicht. Volgens de raadsman was de cautieplicht zijn cliënt te laat voorgehouden. Het Openbaar Ministerie ontkrachtte de stelling van de advocaat. Zij gaf aan dat Veldbloem op dat moment niet als de verdachte was aangemerkt. Als reactie op het verweer van Bouterse gaf Rathipal aan dat zij niet keek naar de eerste zaak. De verdachte werd vervolgd voor het feit dat hij drugs had ingeslikt.
Rechter Marie Mettendaf gaf aan dat zij niet zou ingaan op de benadering van de ambtenaar, omdat de verdachte daarvoor niet werd vervolgd. Veldbloem ontkende enige benadering van de dienstdoende ambtenaar. Ook het verweer van Pick werd door de kantonrechter ontzenuwd. De magistraat merkte op dat er gewoon een vraag was gesteld aan Veldbloem, waarop hij had gereageerd. De magistraat achtte anders dan de vervolging, poging tot uitvoer wettig en overtuigend bewezen. Zij legde hem een straf op van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met aftrek, en een geldboete van SRD 1500, te vervangen door een maand hechtenis. Tijdens de aanhouding werd op de verdachte Euro 2100 aangetroffen. De magistraat gelastte teruggave van dat geld. Veldbloem komt in augustus vrij.
Saskia Bandhan     

error: Kopiëren mag niet!