CUS onthult logo Hindostaanse immigratie

CUSDe Culturele Unie van Suriname (CUS) heeft in het Lalarookhgebouw het logo van de viering van de Hindostaanse immigratie onthuld. De voorzitter van de CUS, Ashwien Adhien, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij met de onthulling van het logo de viering van de Hindostaanse immigratie beter wil ‘branden’. Volgens Adhien zal het logo ook tegelijkertijd de solidariteit in de gemeenschap bevorderen. Voor de onthulling van het logo hebben de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de viering van dit heugelijk gebeuren met elkaar gedebatteerd over de activiteitendagen. Adhien zegt dat erop is gelet dat de dagen zodanig zijn ingedeeld dat een ieder op nationaal niveau geniet van de dagen. ‘We hebben de organisaties de ruimte gegeven om hun programma’s toe te lichten, zodat elke organisatie op de hoogte is van de activiteiten van de ander en lering kan trekken. Ze kunnen zaken van elkaar overnemen. Door deze dag samen door te brengen, wordt ook de solidariteit gewaarborgd en getoond. We hebben deze dag een jaar lang voorbereid en alles moet tot in de puntjes goed zijn. Elke activiteit moet op elkaar afgestemd zijn en goed verspreid over de verschillende districten. Er zijn ook mogelijkheden tussendoor om met verrassingen en onthullingen te komen, net zoals we het logo onthullen dat is gemaakt door Randjan Akloe’, aldus Adhien.
‘Het logo beeldt een boot uit met daarin symbolen die de Hindostaanse cultuur weerspiegelen’, zegt Adhien verder. Het logo zal permanent gebruikt worden door de organisatie. Ten aanzien van de samenwerking met de overheid zegt Adhien dat de CUS niet teleurgesteld is met de wijziging van de manier van decoreren door de overheid. Er is een jubileumcommissie ingesteld door de regering die heeft besloten alle groeperingen op één dag te decoreren. Adhien zegt dat er goede gesprekken zijn geweest met de commissie over hoe de CUS een bijdrage kan leveren in de realisatie van de doelen van de commissie. ‘In het begin was de commissie nogal onduidelijk, maar nu zijn heel wat zaken duidelijker sinds we collectiever de zaken bespreken.’ Adhien zegt dat de CUS wel aan de commissie heeft aangegeven dat de nodige aandacht moet worden gegeven aan de separate groepen. ‘De dag van 5 juni blijft de dag van de viering van de Hindostaanse immigratie. Ik vind dat er wel specifieke aandacht moet worden gegeven aan deze groep en dat er volle ondersteuning moet worden gegeven hieraan. We hebben gesproken met de commissie en ze geeft aan geen problemen hiermee te hebben.’
Volgens Adhien is er een grote achterstand in decoraties en moet deze worden ingehaald. ‘We zien dat aan het eind van het jaar, maar een kleine groep door de selectie heen komt en dat is jammer, omdat de mensen wel een decoratie verdienen. Het is jammer, want we willen de achterstand ook inhalen. We hebben hierover ook gesproken, maar hebben nog geen duidelijk antwoord’, aldus Adhien. De CUS wil alleen dat de decoraties op een eerlijke manier geschieden met wederzijdse begrip voor elkaars cultuur in de samenleving. ‘Ik ben voor de rest heel erg tevreden’, besluit de voorzitter van de CUS.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!