‘Bruut politiegeweld tegen Flip Dancers en taxichauffeur’

Frontfoto Fabian Pools en drie van zijn dansvrienden en de taxichauffeur Martin zullen de dag van gisteren niet gemakkelijk vergeten. Dit vijftal is gisteren aangezien voor criminelen en hardhandig aangepakt door de politie van Latour. Pools heeft als gevolg van het geweld een schaafwond aan zijn gezicht opgelopen.
Pools en zijn drie vrienden vormen samen de Flip Dancers. Ze hadden gisteren een optreden op een school te Ramgoelam. De jongens namen een taxi en gingen naar de school van één van de dansers. Aangezien deze nog een lesuur moest volgen, besloten de vrienden op hem te wachten in de taxi.  Na verloop van het lesuur, kwam ook deze danser in de taxi, waarna hij zich verkleedde in de auto. Plotseling merkte één van de dansers op: ‘e luku sang e psa dja’. Pools zegt dat hij zich net omkeerde om te zien wat er gebeurde of hij zag een loop van een wapen in zijn gezicht. Pools: ‘ik schreeuwde, ‘comma unu na dans’man’.’ Volgens de jonge danser werden zij toegeschreeuwd om plat te liggen. Een agent loste een waarschuwingsschot in de lucht. De dansers alsook de taxichauffeur moesten uit de auto en platliggen op de weg. ‘Ondanks we uitlegden wie en waarvoor we daar waren, werd er niet naar ons geluisterd. We werden hardhandig gedrukt tegen de grond en gefouilleerd.’ Pools zegt dat zij allen trappen hebben moeten incasseren. Hij werd ook nog in zijn gezicht getrapt als gevolg waarvan hij een verwonding heeft opgelopen in zijn gezicht.
‘Het doet mij heel erg pijn dat mijn zoon op deze beestachtige wijze is mishandeld’, zegt moeder Ingrid Pools emotioneel. ‘Het kon een haartje hebben gescheeld of ik was mijn zoon kwijt. Maar dit laat ik niet zo liggen. Men zegt de politie is onze beste kameraad, maar niet op zo een wijze. Als burger begrijp ik dat de politie haar werk doet, maar niet zo waarbij onschuldige personen worden mishandeld.’ Moeder Pools zegt dat toen zij het bericht kreeg dat haar zoon was aangehouden, zij uit wanhoop begon te huilen. Haar zoon is een hardwerkende jongeman die ook van dansen houdt. Moeder Pools zegt dat het haar pijn doet dat de agenten met hun schoenen getrapt hebben in het gezicht van hun zoon. ‘Dezelfde schoenen waarmee zij alles trappen.’
Op Bureau Latour kwam de politie tot de ontdekking dat zij de verkeerde ‘criminelen’ hadden aangehouden. De dansers en de taxichauffeur werden heengezonden. De taxichauffeur die gisteren ook zijn beklag deed bij Dagblad Suriname, klaagde over pijn over zijn hele lichaam. Zijn polsen waren opgezet daar hij hardhandig in de boeien werd geslagen.
Dagblad Suriname verneemt van de politie dat zij deze jongemannen hadden aangezien voor criminelen die opereren te Ramgoelam. De leiding van politie Latour is bezig met een onderzoek over het politieoptreden van gisteren.
Onlangs kreeg de politie een storm van kritiek toen zij twee broers bij een politieoptreden eveneens hardhandig hadden aangepakt. Op videobeelden was duidelijk te zien hoe de broers tegen de grond geslagen en getrapt werden. Een dag later mochten ze weer naar huis.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!