Dompig durft geen conclusies te trekken

Dompig durft geen conclusie te trekkenGerold Dompig, voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector Suriname, meent dat het te ver gezocht is om bij de helikoptercrash van een paar dagen geleden de conclusie te trekken dat er sprake is geweest van goudsmokkel. ‘Dat zou een politieonderzoek moeten uitwijzen.’ Hij zegt dat hij rapportage heeft gehad dat de heli niet geregistreerd stond in Suriname. Het gaat om een zogenaamde experimental, waarvoor je volgens internationale regels geen licentie nodig hebt. Afgelopen week stortte een helikopter neer in de goudontginningsnederzetting Boewese. De piloot liep hierbij een beenfractuur op. Dompig zegt blij te zijn dat er geen dode te betreuren is geweest en dat de helikopter niet op een woning is neergestort.
Dompig meent dat het te betreuren is dat iemand, die vooral geen Surinamer is, meent de lucht in te gaan met een vaartuig zonder die te registreren of contact op te nemen met de toren. Er moet zeker onderzocht worden waarvoor deze helikopter gebruikt werd. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten meer duidelijkheid geven.
Dompig zegt dat men in de goudsector heel voorzichtig moet zijn met luchtvaartuigen en boten. ‘Omdat elke schijn dat je goud zou wegbrengen of een ander spul, moeten wij voorkomen.’ Goud heeft geen grote omvang en de wereldproductie past volgens hem zelfs in een kleine auto. Dus het is volgens Dompig best mogelijk om goud weg te smokkelen, omdat het aantrekkelijk is en omdat onze royalties lager liggen dan de omringende landen. Hij roept op om in dit soort zaken voorzichtigheid te betrachten. In dit geval gaat het om Nana Resources, dat gezien wordt als een gerespecteerd bedrijf. Dompig hoopt dat er duidelijkheid komt in dit verhaal en dat zoiets voorkomen wordt in de toekomst.

error: Kopiëren mag niet!