Bakana Tori

In ons land bestaan er diverse programma’s met de titel “Bakana Tori” hetgeen een middaggesprek inhoudt. Door jarenlang populistische propaganda te voeren, en zaken mooier voor te schotelen dan ze zijn, worden kiezers met deze bakana tori’s aangespoord om verkeerde keuzes te maken. Alsof wij in de middag niks anders te doen hebben! Hardwerkende mensen hebben geen tijd om naar deze leugens te luisteren. Het zou goed zijn om in verband met natievorming, en voor het betrekken van een groter en breder luisterpubliek de programma’s in alle bekende Surinaamse talen te presenteren, en niet slechts in het Sranang Tongo zodat de onwaarheden gelogenstraft kunnen worden. In een multiculturele samenleving kan het verschaffen van informatie in een specifiek bij een bepaalde bevolkingsgroep behorende taal en bedoeld voor de hele Surinaamse bevolking als discriminatie worden opgevat. In Suriname is Nederlands nog steeds de officiële taal! Op school hebben heel veel studenten nog veel moeite met de Nederlands taal. Wellicht hebben ook de programmamakers van “Bakana Tori” evenzo moeite met deze taal. Of willen zij toch slechts een bepaald gedeelte van bevolking bereiken met hun lugubere onzin om hen zo te indoctrineren? Mensen die zaken bewust verkeerd voorstellen, en ook verkeerde en of eenzijdige informatie verschaffen aan de samenleving moeten als zij in de spiegel kijken niet alleen spijt hebben maar ook hun excuses aanbieden aan de bevolking.
Een goed voorbeeld van het geven van verkeerde informatie in voornoemd radioprogramma betreft het onterecht bekritiseren van de vorige regering bij de vele noden van het land als de regentijd zijn intrede deed.
De regentijd begint elk jaar ongeveer in mei en duurt tot augustus. Door klimaatsveranderingen kunnen er bepaalde verschillen optreden in genoemde periode. De wateroverlast is al vele decennia een kwelgeest voor de bevolking omdat de waterhuishouding verstopt zit met vooral plastic materiaal dat veelal door verschillende fabrikanten gefabriceerd wordt om hun producten te verpakken. Het is tot nog toe aan geen enkele regering gelukt om fabrikanten te verbieden om op deze wijze hun producten op de markt te brengen, en te kiezen voor alternatief materiaal dat ons milieu minder of geen schade berokkent. Het systeem van kreken, gemalen en of sluizen werkt gewoon niet! Zelfs in de droge tijd zijn verstoppingen aan de orde van de dag. In plaats van dat de minister van Openbare Werken (OW) zijn werkkamer en auto pimpt, zou hij deze gelden beslist goed kunnen besteden om de waterhuishouding in heel Suriname aan te pakken. En in een realistische “Bakana Tori” zou dit aspect ook aan de orde gesteld moeten worden als men bezig is met oprechte en neutrale informatievoorziening, vooral als men wil spreken als een waarachtige Surinamer. Niet zoals men destijds de Nieuw Frontregering (NF) bekritiseerde in de regentijd dat zij niets deden, en nu in alle talen zwijgt in “Bakana Tori”. In de regentijd beleefde ik als kind heel veel plezier. Omdat wij het bestaan van zwembroeken toen nog niet kenden! Met mijn buurtgenoten speelde ik tot laat in de avond in de regen. Vaak werden wij dan ook ziek! Gelukkig is de gezondheidszorg iets verbeterd in ons land. Maar als rivieren buiten hun oevers treden zoals in het binnenland (Cotticagebied) dan kunnen epidemieën uitbreken. Dat is geen pretje! Wellicht willen de programmakers van “Bakana Tori” hier ook enige aandacht aan schenken. In ieder geval ben ik het NF zeer dankbaar dat zij ondanks de vele fouten die er zijn gemaakt toch gezorgd hebben voor een goede infrastructuur. Heel veel straten zijn gedurende de NF-periode geasfalteerd. In deze buurten hebben de mensen vaak minder wateroverlast. We moeten wel realistisch blijven, en geen spijkers op laag water zoeken in de regentijd bij “Bakana Tori”.
Het ministerie van OW had allang een plan klaar moeten hebben voor de huidige wateroverlast. Gewoon om te laten zien dat het menens is met deze regering. In de jaren tachtig van de vorige eeuw riep deze minister nog op het Onafhankelijkheidsplein de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, de heer De Koning, luidkeels toe: “Minister De Koning, ons land is geen pot met honing”. Dit om de ontwikkelingsgelden die de militairen toen oneigenlijk kregen van de Nederlandse regering veilig te stellen. De huidige regering doet echt helemaal niets in de voorwaardenscheppende sfeer aan de miserabele wateroverlast. Bijna heel Suriname verzuipt en niemand van de regering steekt een hand uit. Hier en daar probeert een districtscommissaris met opportunistische maatregelen de brandjes  te blussen. Ondanks dat het regentijd is, gaat het hen niet zo gemakkelijk af. Medewerking van het ministerie van OW is er nauwelijks. Van de minister horen we ook niet zoveel meer. Zou hij misschien nu eindelijk vervangen worden? Hij heeft deze regering menig keer in diskrediet gebracht. Zo erg zelfs dat de president nu al voor de tweede keer overspannen rust moet nemen. Ik ben geen fan van de grijsaard Venetiaan, omdat hij allang met pensioen moest gaan, en een jongere in zijn plaats moest toestaan. Maar hij was een harde werker! En zijn vrouw genoot geen extra salaris zoals de huidige vrouw van de president voor het nietsdoen. Zijn dit geen goede onderwerpen voor “Bakana Tori?” Wellicht kunnen ook de vele onderhandse (ver)gunningen die OW verleent evengoed onderwerp van gesprek zijn. En natuurlijk waarom de kruistocht tegen corruptie nog steeds niet begonnen is. Eigenlijk is “Bakana Tori” toe aan een kritische zelfevaluatie of moet zij stoppen met de onzin waarmee zij de ether vervuilt. Ik verwacht dat ik hiertoe een positieve- en kritische bijdrage heb geleverd. De luisteraars kunnen nu ook hun conclusies trekken tenminste als zij thans mijn doorwrochte analyse goed begrijpen!
Robby Roeplall

error: Kopiëren mag niet!