Finisie vraagt aandacht voor kaalkap mijngebieden

Finisie vraagt aandacht voor kaalkap mijngebiedenDe NDP-parlementariër Frederik Finisie heeft gisteren tijdens de behandeling van de gouddeals in de DNA het meer gehad over het gedeelte van de kaalkap van de mijngebieden. Het lid van de commissie van rapporteurs wil dat de huidige regering maatregelen treft om kaalkap te voorkomen. ‘De Nieuw Front-regering had bij de vorige deal aan Gross Rosebel toestemming verleend om aan kaalkap te doen. Met uitzondering van Bruinhart, werden alle andere houtsoorten met een diameter minder dan 35 cm gebuldozerd. Het enige wat je met dit hout kon doen, was houtskool maken’, zei Finisie in de DNA. Volgens Finisie zijn de gebieden die gebuldozerd werden, ook uitgegeven voor houtkap. ‘Houtkapvergunninghouders (hkv) hebben soms ook moeite om langs de poort van Iamgold te gaan’, zei de kapitein, die namens zijn dorp ook een hkv bezit.’
NPS-lid Arthur Tjin A Tsoi vroeg aan de regering wat de waarde is van 1 ha bos dat duurzaam in gebruik is. ‘Hoeveel inkomsten derven we niet als bomen met een diameter minder dan 35 centimeter vernietigd wordt. Deze bomen zullen na 10 of 15 jaar wel een andere waarde hebben’, zei hij. Het VHP-lid Mahinder Jogi vroeg wat er gebeurt met de aarde bij het aanleggen van de mijnen. ‘Hoe diep wordt er gemijnd?’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!