Slijter Ramcharan verkocht meeste Heineken in december

Slijter Ramcharan verkocht meeste Heineken in december (Small)Eigenlijk had slijter Mahinder Ramcharan die maand gewoon zijn werk gedaan. Zes dagen per week staat hij in dienst van de klanten van zijn groothandel. Net als altijd. En dat het met zijn omzet meestal wel goed zit, weet hij al een tijdje. Toch was Ramcharan verrast toen hij vorige maand door de Surinaamse Brouwerij werd uitgenodigd voor een speciale trip naar Sint Maarten. Met enkele andere leveranciers had hij in de maand december het meeste Heineken bier verkocht.
Ramcharan aarzelde geen moment om mee te doen aan de actie om in december hoger targets te halen. Dat gebeurde op initiatief van de Surinaamse Brouwerij, die Heineken in Suriname distribueert. Hij beschouwde het als een uitdaging. Maar hij heeft geen speciale actie op touw gezet om extra klanten te trekken. Aan stuntverkopen of aanbiedingen doet hij evenmin. ‘We handhaven de prijzen van de Surinaamse Brouwerij. Volumekorting geef ik wel. Onze afnemers komen vooral terug vanwege onze service. We besteden altijd extra aandacht aan de levering en verpakking. Veel van onze bestellingen gaan per boot naar het binnenland. Daarbij proberen we onze afnemers zoveel mogelijk tegemoet te komen, kosteloos. Het gaat erom dat de klant overal in Suriname van zijn biertje kan genieten.’
Paramaribo kent twee vestigingen van Ramcharan’s Slijterij. Mahinders broer Jitin is eigenaar van Ramcharan Zuid op Poelepantje, terwijl zijn eigen slijterij op Geyersvlijt bekend staat als Ramcharan Noord. Daar wist hij afgelopen december extra veel dozen van 24 flesjes Heineken aan de man te brengen. Uiteindelijk ging tijdens de feestmaand ruim twee keer zoveel bier over de toonbank als in andere maanden. Ook bij de Surinaamse Brouwerij waren ze daar volgens Ramcharan behoorlijk van onder de indruk.
De verkoop van Heineken vertoont de laatste tijd toch al een stijgende lijn, vertelt Ramcharan: ‘Ongeveer een jaar geleden heeft zich een ommekeer voorgedaan onder mijn klanten. Kijk, wij leveren vrij veel aan Chinese en Braziliaanse afnemers. Dat is vooral bestemd voor de wederverkoop aan de Brazilianen in de goudsector. Tegenwoordig is Heineken goed voor 70 procent van onze bierverkoop.’ Volgens Ramcharan heeft die omslag vooral met status te maken. Als een Braziliaan een bekende tegenkomt die bier drinkt uit een groen flesje, gaat hij zelf heus geen Braziliaans biertje bestellen. Het maakt deel uit van een soort strei libi, zegt Ramcharan: ‘Je eigen positie bevestigen door middel van bier van een internationaal topmerk.’
Als beloning voor zijn uitstekende verkoopcijfers kreeg Ramcharan een volledig verzorgde reis naar Sint Maarten aangeboden. Vijf dagen verbleef hij als vip op het eiland tijdens de 33ste editie van de Heineken Regatta, een internationaal vermaard zeilevenement. Ramcharan ging mee met een delegatie van de Surinaamse Brouwerij en keek zijn ogen uit tijdens de zeilraces.

error: Kopiëren mag niet!