Suriname en Indonesië versterken bilaterale relatie

Suriname en Indonesië versterken bilaterale relatieSuriname en Indonesië onderschrijven dat de historische band tussen beide landen een sterke basis is voor een betere relatie en uitbreiding van de samenwerking op het gebied van de handel, agrarische sector en cultuur. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Marty Natalegawa, en zijn Surinaamse collega Winston Lackin zijn overeengekomen om de relaties te versterken door het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden op meerdere gebieden. Dit werd maandag beklonken tijdens een meeting tussen de twee ministers in Gedung Pancasila, Jakarta. Het laatste bezoek van een Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken aan Indonesië dateert van 1993.
Lackin haalde aan dat Suriname en Indonesië een historische band hebben, welke dateert van de immigratieperiode in 1890. ‘Een groot deel van de Surinaamse bevolking heeft voorouders uit Indonesië. We zijn gezegend met de rijke cultuur, historie en religie van uw land’, zei Lackin tegenover zijn collega Natalegawa. Hij voegde eraan toe dat Suriname geïnteresseerd is in de ervaringen van dit land op het gebied van de agrarische sector. Beide ministers tekenden later een memorandum of understanding om gezamenlijk te werken aan de versterking van de relatie en communicatie. Verder werd ook afgesproken om technische samenwerking te bevorderen op het gebied van het trainen van leerkrachten voor kinderen met een beperking, trainingen in de gas- en oliesector en op onderwijs- en sportgebied.
Lackin bracht gisteren ook een bezoek aan Yogyakarta en zijn burgemeester Sultan Hamengkubuwono X. Met hem zal hij verder praten over de samenwerking tussen Yogyakarta en het district Commewijne, welke sinds april 2011 zusterdistricten van elkaar zijn. Ongeveer 15% van de Surinamers zijn van Javaanse komaf. De bilaterale handel tussen beide landen in 2012 bedroeg volgens Indonesische cijfers ongeveer US$ 8,9 miljoen. Indonesië exporteerde voor US$ 7,1 miljoen naar Suriname, terwijl ze voor een bedrag van US$ 1,8 miljoen uit Suriname importeerde.

error: Kopiëren mag niet!