Girjasing wil uitbanning oneerlijke concurrentie in handel

VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing wil dat er een einde komt aan de oneerlijke concurrentie in de handel. Volgens Girjasing zijn bonafide producenten onderworpen aan vele regels, terwijl in de praktijk malafide handelaren hun slag slaan door dezelfde producten goedkoop op de markt te brengen. Deze producten worden niet van enig informatie voorzien, waardoor de handelaren niet achterhaald kunnen worden. ‘We zien dat de bonafide handel en het totale bedrijfsleven onderworpen zijn aan regels. De Surinaamse producenten produceren kostenverhogend en moeten bijvoorbeeld erop letten dat hun producten voorzien zijn van alle informatie die vereist is. Zo zie je dat zelfs de mae van de warungs de vervaldatum, de productiedatum en ga zo maar door op haar producten aangeeft. Aan de andere kant zie je dan producten uit de illegale handel, waarvan je totaal niet kan nagaan vanwaar ze komen. Er staat helemaal geen informatie op deze producten, maar ze worden wel ten verkoop aangeboden in de verschillende winkels voor een goedkoper bedrag waardoor er een oneerlijke concurrentie ontstaat’, zegt Girjasing.
De parlementariër zegt dat hij met de minister van Handel en Industrie, Raymond Sapoen, heeft gesproken over dit probleem en gevraagd heeft acties te ondernemen. Volgens Girjasing zou de economische dienst van dit ministerie in staat zijn om controle uit te oefenen en de illegale handel een halt toe te roepen. ‘Ik weet niet wat er aan de hand is. Waarschijnlijk hebben ze weer een probleem met vervoer’, merkt Girjasing op.
Tijdens een oriëntatiebezoek op plantage Rust en Werk aan de rechteroever van Commewijne werd de VHP’er geconfronteerd met het probleem door onder andere de ondernemer Comfish die garnalen op de lokale markt ten verkoop brengt. ‘De garnalen zijn prima, we weten allemaal hoe deze worden gekweekt en ze zijn goed verpakt met alle informatie op de producten. En dan zien we anderen plotseling ook garnalen verkopen zonder enig etiket met alleen de aanduiding ‘small’, ‘medium’ en ‘large’ op de verpakking. Ik stel de minister voor om de winkeliers hiervoor aan te spreken en hun te beboeten als zij producten in hun winkels verkopen waarvan je de afkomst niet kan achterhalen en waarover er weinig of geen informatie is. Ik heb al een probleem als producten in andere talen zijn omschreven, laat staan als het helemaal geen omschrijving heeft’, aldus Girjasing. Hij zegt dat de illegale handel de ondernemers die zich wel aan de regels houden, zwaar nekt. De oneerlijke concurrentie moet volgens Girjasing eindelijk ophouden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: