DNA-lid Kandhai: ‘Beperk import op tabak’

Ganeshkumar KandhaiDe overheid zou ook regels moeten vaststellen voor het beperken van de import op tabak en tabaksproducten. Het heeft volgens NF/DNA-lid Ganeshkoemar Kandhai weinig zin, beperkende regels te maken voor het gebruik van tabak en tabaksproducten, terwijl er een ongebreidelde import is van tabak. Kandhai vindt het jammer dat de wetgeving ook niets vermeld over de begeleiding van rokers. ‘De overheid dient voor deze personen te zorgen, ze te helpen af te komen van hun rookverslaving.’ Tijdens de discussies in het openbaar werd voorgesteld de roker te straffen door bijvoorbeeld geneeskundige kaarten in te trekken of de medische verzekeringspremie voor de roker te verhogen. ‘De overheid zou er beter aan doen de import te reguleren dan de rokers op deze wijze aan banden te leggen.’
Kandhai vond ondersteuning van NF-assembleelid Jesserun die ook pleit voor maatregelen bij de import. De NF-parlementariër vindt de wet te rigide. Zo maakt de wet melding van gevangenisstraf of geldboete van 1 miljoen SRD bij overtreding van de wet door rechtspersonen, terwijl de sanctionerende maatregelen in Nederland niets verhalen over een gevangenisstraf en de geldboetes niet hoger zijn dan 4.500 euro.
De wet zou volgens Jesserun ook ruimte moeten laten voor een afbouwfase. Hij bekritiseerde ook de vage omschrijving in de wet over de ruimten waarin er wel of niet gerookt mag worden. De wet verbiedt het roken in ruimten, waar er gewerkt wordt al dan niet tegen betaling. Jesserun vroeg zich af of rokers in hun eigen huis dan niet mogen roken, daar in het huishouden onbetaald werk door huisgenoten verricht wordt.

error: Kopiëren mag niet!