110 miljoen dollar voor de Amerikaanse ambassade … in Suriname?

HPIM1439.JPGPresident Obama zal USD 110 miljoen investeren in een nieuwe Amerikaanse ambassade in Suriname. Het Amerikaanse medium dat dit meldt ziet Suriname als “een Zuid-Amerikaans land waarvan de bevolking van 580.000 gelijk is aan die van Wyoming, de minst bevolkte staat in Amerika”. Jay Anania, VS-ambassadeur in Suriname, zou vorig jaar tijdens zijn Senaat-hoorzitting hebben gezegd, “dat het heel erg in het belang van de Verenigde Staten is dat Suriname een stabiele democratische partner blijft”.
Anania zal woonruimte krijgen in het nieuwe gebouw van 57.000 vierkante voet dat gepland is in Paramaribo. De ambassadeur heeft Suriname getypeerd “als een van de meest etnisch en religieus diverse landen in de wereld”. Hij prees het land voor het houden van de “vijfde opeenvolgende vrije en eerlijke nationale verkiezingen” in 2010. Het Amerikaans medium merkt echter kritisch op dat Anania nalaat te vermelden dat “de nieuwe leider van Suriname, Desi Bouterse, een voormalige drugshandelaar en aangeklaagde moordenaar van 15 politieke tegenstanders” zou zijn. Intussen is de regering Obama bezig na te gaan hoe de VS “kunnen profiteren van dit land met aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, van bauxiet, goud en onaangeboorde oliereserves”, zoals Anania eerder Suriname omschreef tijdens zijn hoorzitting.
Anania zei aan de Senaat in Amerika dat vrijhandel een belangrijk onderdeel van de economische motor is die vooruitgang en groei brengt en het in VS-belang is om handels- en economische banden met Suriname te verstevigen. De Amerikanen zijn nu in het proces om een aannemer te identificeren voor de bouw van het ambassadegebouw. Naast de ruime woonruimte en nieuwe diplomatieke vertrekken zal het diplomatieke emplacement ook omvatten onderhoudswerkplaatsen, een autowerkplaats, magazijnen, recreatievoorzieningen, beveiliging, parkeerplaatsen en wegen. Aannemers die aanvankelijk uitverkoren worden, maar in fase 2 uitvallen, zullen gecompenseerd worden met USD 25.000. Dit, in het kader van onkosten gemaakt met het bezoeken van Suriname. De VS geven weinig directe steun aan Suriname, maar het land biedt wel drugsbestrijdingshulp en militaire training aan Surinaamse troepen en politie.
Net als veel andere landen is in de afgelopen jaren de directe hulp van de VS afgenomen. In het fiscale jaar 2010 besteedden de VS USD 650.000 in Suriname aan programma’s. Voor 2013 is USD 225.000 voorgesteld.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: