Marowijne heeft nog interesse voor Patamacca-deal

3 Marowijne nog interesse voor PatmaccadealDe bevolking van Marowijne heeft nog belangstelling voor de Patamacca-deal, maakt DNA-lid Marinus Bee duidelijk tegenover Dagblad Suriname. We zijn nooit tegen deze deal geweest, maar wel tegen de manier hoe het project door China Zhong Hen Tai zou worden uitgevoerd, vervolgt de AC-parlementariër uit Marowijne. De deal is al twee jaar niet besproken in het parlement. Volgens Bee ligt het nu aan de regering om te beslissen wat er met Patamacca zal gebeuren. Ook over het tweede oliepalmproject van Prochem NV in het district Marowijne is niets meer vernomen.
Initiatiefnemers Soewarto Moestadja en Jan Klerberg maakten dit project in 2009 wereldkundig. In april 2011 tekende LVV-minister Hendrik Setrowidjojo nog een intentieverklaring met de Chinese investeerder. Daar is het echter bij gebleven. Bee erkent dat op dit moment alle prioriteit gegeven wordt aan de gouddeals van Surigold en Iamgold. De Patamacca-deal lijkt vooralsnog even van de baan te zijn. Bee benadrukt dat de bevolking van Marowijne absoluut niet zal toestaan dat de investeerder 50.000 hectaren krijgt om eerst aan houtkap te doen, om in een latere fase over te stappen op oliepalmproductie. De vrees bestaat dat het bij houtkap zal blijven en dat de buitenlandse multinational na zijn winsten te hebben gemaakt, vertrekt uit Patamacca.
‘We willen garanties dat het bedrijf daadwerkelijk de oliepalmontwikkeling ter hand neemt en het lokaal arbeidspotentieel hiervoor inzet’, zegt Bee. De AC werd lang gezien als de politieke organisatie die obstructie voerde tegen dit plan, zowel bij de vorige NF-regering Venetiaan/Sardjoe als bij het huidig regiem Bouterse/Ameerali. Bee spreekt tegen dat de huidige regering geen aandacht heeft voor de Patamacca-deal. Hij brengt in herinnering dat er in 2011 hearings zijn gehouden binnen de coalitie over dit project. Het is nu wachten op wat de regering hierover gaat beslissen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: