97% gevangenispopulatie is man Aantal gevangenen gedaald

Zoals uit de voorlopige census-8 resultaten van het Algemeen Bureau voor Statistiek (ABS) blijkt, zijn 748 personen van de bevolkingspopulatie “volgens het recht” (“de jure”) in gevangenissen en cellenhuizen. Van de 748 mensen zijn 726 (97%) man, terwijl 3% (22 personen) vrouwen is. Uitgaande van de “de facto”, of aangetroffen, gevangenisbevolking bij de censustelling, zijn 2.020 gevangenen van het totaal van 2.102, oftewel 96%, van het mannelijk geslacht.
“Wij hebben behoorlijk wat werk als het gaat om de vorming en scholing van onze jongens. Ik wist altijd dat meer mannen dan vrouwen in de gevangenissen zijn, maar zo een hoog percentage?” DOE-parlementariër en ex-voorzitter van de mannenorganisatie Man Mit Man, Carl Breeveld vindt dat aandacht moet worden geschonken aan het vroegtijdig verlaten van school of drop-outgedrag bij jongens. Als gevolg hiervan zijn op de universiteit en hbo-niveau minder mannen. Zij kunnen door de moeilijkheidsgraad om een goede baan te vinden, in de criminele sfeer belanden. “Wij zijn ook gauw geneigd bij de opvoeding om jongens die niet meer willen scholen, te sturen om te werken, maar als ze geen goede baan kunnen vinden dan kan de criminaliteit een rol gaan spelen. Wij moeten die vicieuze cirkel doorbreken en ouders/verzorgers moeten hierin een bijdrage leveren”, aldus de DOE-parlementariër.
Uit de voorlopige census-8- resultaten blijkt verder dat ook het aantal gevangenen van 2004 naar 2012 met ongeveer 35% is afgenomen. Het ABS heeft in 2003 in gevangenissen en cellenhuizen 661 mensen geregistreerd en in 2004 waren dat 1.125 personen. In 2012 is dat drastisch omlaag gegaan naar het niveau van 748 gevangenen. “Dat is op zich positief nieuws, maar we hebben dan toch een groot probleem als 97% in de cellenhuizen man is”, zegt Breeveld.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: