Viering Wetlands Day in Nickerie

Om de verschillende waarden van de Wetlands aan te geven, wordt er jaarlijks op 2 februari een ander thema bedacht. Het thema voor dit jaar is “Wetlands take care of water”  of vrij vertaald “Watergebieden zorgen voor water”. De Ramsar Conventie heeft dit thema gekozen, temeer vanwege het feit dat de UN het jaar 2013 heeft uitgeroepen tot Internationaal jaar van samenwerking op watergebied.
Om stil te staan bij het belang van watergebieden organiseert de afdeling Natuurbeheer van de Dienst LBB samen met de districtscommissaris van Nickerie, de middelbare scholen en andere organisaties in Nickerie ook dit jaar activiteiten. Op vrijdag 1 februari 2013 zal er in het Burgerinformatie Centrum te Nieuw Nickerie over een van onze belangrijkste watergebieden, namelijk het Bigi Pan Beheersgebied, gediscussieerd worden. De vele voordelen, maar ook de kwetsbaarheid van watergebieden zullen hierbij toegelicht en besproken worden middels een ronde tafel discussie, terwijl op zaterdag 2 februari 2013 circa 30 studenten en docenten van de middelbare scholen van Nieuw Nickerie een educatieve fieldtrip tegemoet mogen zien naar het Bigi Pan Beheersgebied.
Het doel van de viering van World Wetlands Day is om een ieder bewust te maken van het belang van watergebieden voor het leven op aarde.
Op 2 februari 1971 werd er door  een aantal landen een verdrag getekend voor het behoud en duurzaam gebruik van watergebieden. Dit vond plaats in de stad Ramsar in Iran. Vandaar dat deze Conventie de Ramsar Conventie wordt genoemd. Op 2 februari 2013 bestaat deze conventie 42 jaar. Suriname is in 1985 toegetreden tot deze conventie en heeft zich, zoals vele andere landen, verplicht gesteld om alle watergebieden in het land te beheren en duurzaam te gebruiken. Als een land wil toetreden tot deze conventie, moet dat land tenminste 1(een) Wetlandgebied bezitten dat internationaal van belang is voor in het bijzonder migrerende vogels. Deze site wordt dan bij de toetreding van dat land, op de lijst van Ramsar sites geplaatst. Suriname heeft het Coppenamemonding Natuurreservaat, waar miljoenen migrerende vogels (trekvogels) hun voedsel en overwinteringsplaats vinden, doen opnemen op de Ramsar lijst.
 

error: Kopiëren mag niet!