Roy Haverkamp: ‘Minimumloonvoorstel bedrijfsleven uit den boze’

Voorzitter Roy Haverkamp van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL) noemt het minimumloonvoorstel van SRD 3 per uur van het bedrijfsleven ‘uit den boze’. Het bedrijfsleven houdt al jaren vast aan dit laag bedrag. Haverkamp ziet het als een bewuste strategie van werkgevers ‘om zo laag mogelijk te gaan en te kijken wat het uiteindelijk wordt’. Naar zeggen van de FAL-topper zal de overheid de knoop moeten doorhakken. Dit betekent dat het voorstel van de regering, dat ook gedragen wordt door de vakbeweging, verheven moet worden tot wet. ‘De overheid en de werknemersorganisaties gaan voor SRD 5 per uur.’
Haverkamp zegt dat erop gelet moet worden dat bedrijven die een hoger bedrag geven als minimum, na de wettelijke vaststelling van SRD 5 per uur het loon van hun arbeiders niet gaan verminderen. ‘De SRD 3 komt neer op circa SRD 300 per maand en dat staat haaks tegenover de praktijksituatie’, zegt Haverkamp. ‘Alleen in de detailhandel wordt zo een laag loon nog gegeven. Als we iets goeds willen en aan ordening wensen te werken, dan moeten we kiezen voor een redelijke optie.’ Haverkamp meent dat als Surinaamse werkgevers niet bereid zijn een degelijk loon te betalen, de buitenlandse bedrijven die werkzaam zijn in ons land hetzelfde spoor zullen volgen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: