Roken wel toegestaan op parkeerplaats

De tabakswet zoals het nu in DNA ligt, zal kennelijk worden aangepast. Gisteren hebben verschillende DNA-leden beslist dat roken wel moet worden toegestaan op de parkeerplaats. DNA-lid Harish Monorath vindt dat bij het verbieden van roken op parkeerplaatsen, men over zal gaan tot het roken op straat, wat kan leiden tot verkeersongelukken. Het DNA-lid is er overigens tegen dat de wet versoepeld wordt voor de horecasector, omdat de gezondheid van de Surinamer centraal moet staan. Monorath zegt dat de president al in het jaar 2011 heeft aangegeven te gaan voor een rookvrij land. Brazilië, Chili, Trinidad & Tobago en Barbados zijn enkele landen die Suriname voor zijn gegaan door de tabakswet in te voeren. ‘En deze landen hebben allemaal een horecasector die de overheid ondersteunt’, zegt Monorath.
‘Gegevens wijzen uit dat SRD 70 miljoen opgaat aan roken. Een bedrag van SRD 18 miljoen gaat naar de Staat, terwijl een bedrag van SRD 50 miljoen gaat naar de importeurs. Zoveel geeft Suriname uit aan roken en dit is behoorlijk ongezond.’ Alleen door te roken werkt Suriname voor 256 microgram per kubieke meter mee aan milieuvervuiling volgens Monorath. Hij zegt dat dit te hoog is en vindt dat uit al deze gegevens Suriname heel erg ongezond blijkt te zijn.
De parlementariër meent dat het invoeren van de tabakswet op geen enkele manier inbreuk op privacy is. ‘Anderen mogen absoluut geen last hebben van jouw activiteiten. We zien dat in Suriname 30 % van de bevolking rookt, terwijl de andere 70% niet rookt, maar wel last heeft van de rest. Dat kan en mag totaal niet’, aldus Monorath.
De parlementariër meent dat roken de Staat alleen maar geld kost. Ook wanneer personen ziek worden en aan kanker of een vorm van hart- en vaatziekte lijden, moet de overheid opdraaien voor de kosten die hiermee gepaard gaan. Monorath is van mening dat hieraan een eind moet komen en dat het nu tijd is geworden om te denken aan de gezondheid van de mens. De regering moet na aanname van de wet nagaan of deze wel wordt nageleefd door de burgers. Ook de smokkel moet worden nagegaan volgens Monorath.
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: