‘Bewustwording antitabak vasthouden’

‘De overheid moet de bewustwording over antitabak die er nu is in de samenleving, behouden en benutten.’ Er is volgens VHP-assembleelid Asis Gajadien goed draagvlak voor een antitabakbeleid. ‘Laat dat zo blijven’, zei het assembleelid bij de afronding van de discussies in eerste ronde bij de bespreking van de tabakswet. Gajadien wees de regering erop ernst te maken met het in place brengen van ‘die instituties die van belang zijn voor de juiste  implementatie  van deze tabakswet’. ‘Anders heeft het geen zin.’ De instituten genoemd in de wet zijn noodzakelijk voor het bekrachtigen van al de wettelijke bepalingen, zodat er werkelijk sprake kan zijn van het beperken van het gebruik van tabak en tabaksproducten. De eerste ronde werd afgesloten met opmerkingen van de assembleeleden Gajadien, Rabin Parmessar, Oesman Wangsabesari en Melvin Bouva.
Rabin Parmessar vroeg zich af waarom het voorstel voor het verhogen van de premie voor rokers bij zorgverzekeraars en de heffing van boetes, niet is meegenomen in deze wet. Hij vroeg minister Michel Blokland (Volksgezondheid) om uitleg hierover. DNA-voorzitter Jennifer Simons antwoordde Parmessar dat de wet betrekking heeft op de bescherming van de niet-roker. De kwestie van de verhoging van de premie voor de roker zal in een andere wet aan de orde komen.
Melvin Bouva merkte op dat het optrekken van de leeftijd van 18 naar 21 jaar voor personen aan wie tabak en tabaksproducten verkocht mogen worden, in heroverweging genomen dient te worden. Oesman Wangsabesarie wilde van de minister concreet weten hoe het strategisch plan genoemd in de tabakswet eruit ziet en wanneer het orgaan voor het ontmoedigen van het gebruik van tabak en tabakproducten wordt ingesteld.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: