DNA-voorzitter ontvangt Carifesta XI ‘Festival Plan’

GEDSC DIGITAL CAMERADe voorzitter van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings Simons heeft gistermiddag een delegatie van het Host Country Management Committee (HCMC) van Carifesta XI onder leiding van voorzitter, Ivan Graanoogst verwelkomt om het intussen goedgekeurde Carifesta XI ‘Festival Plan’ in ontvangst te nemen. Dit plan dient als leidraad voor eigenlijk een Wereld Cultureel Volksfeest dat in het kader van Carifesta XI van 16 – 25 augustus 2013 door ons land wordt georganiseerd. De ‘outline’ geeft volgens Graanoogst “goede handvaten om Carifesta XI langs de lijnen van het vastgestelde plan te organiseren en op grond daarvan ook de middelen te trekken die zijn goedgekeurd door het parlement” bij de begrotingsbehandeling van het dienstjaar 2013. Een bijkomstigheid is dat president Desi Bouterse vorig jaar heeft kunnen bewerkstelligen dat deze keer ook de Unasur landen zullen meedoen. Enkele grote Unasur leden zoals Brazilië, Venezuela, Columbia en Cuba zijn al in contact getreden met het HCMC van Suriname en hebben toegezegd mee te zullen doen.
Graanoogst gelooft dat Suriname in staat is om een groots festival van een dergelijke omvang professioneel te organiseren, “omdat wij in het verleden al hebben bewezen het aan te kunnen”. Hij gaf aan dat “het complete optreden van Suriname tot in detail goed uitgewerkt zal worden om professioneel de ‘marketing en branding’ van dit historisch gebeuren duurzaam neer te zetten. En wel op een zodanige wijze dat we voortaan ieder jaar een dergelijk festival organiseren, waarbij de festiviteit net als bij de komende Carifesta XI in de vorm van een caravan naar alle districten zal gaan”. Aansluitend hierop stelde DNA voorzitter Simons voor om te helpen met wetgeving dat het mogelijke zal maken om elk jaar in de maand augustus een ‘Suriname Heritage Maand’ te organiseren, die wordt ondersteund en bevorderd door de overheid. Voorzitter Simons zegt er een vurig voorstander van te zijn dat ieder jaar in augustus elke etnische groep in ons land de gelegenheid krijgt om te belichten ”waar we vandaan komen en hoe we gezamenlijk verder gaan met elkaar”. Ze wil daarom ook dat “de ‘Heritage Maand’ wordt afgesloten met een groot cultureel volksfeest, waarbij alle etnische groepen in het laatste weekeinde samen komen om gezamenlijk op te treden”.
Graanoogst onthulde dat “de omvang van het gehele gebeuren rond 15 februari 2013 bekend zal zijn als het gehele Caribische gebied, de Unasur landen, maar ook landen van herkomst van onze bevolkingsgroepen zoals China hebben aangeven op welke wijze ze zullen participeren”. De enorme participatie in Carifesta XI in Suriname zal het komend festival tot één van de grootste ooit maken. Met de besteding van de middelen zal zo efficiënt mogelijk worden omgegaan, waarbij vooral gelet zal worden op duurzame investeringen, die een zo groot mogelijk voordeel zullen opleveren waarvan we ook na het festival kunnen profiteren. “Samen met het leger kan bijvoorbeeld voor extra driehonderd bedden worden gezorgd, die blijvend zullen zijn. Ook de restauratie en upgrading van enkele locaties, zoals theater Thalia en de gehoorzaal van het CCS komen hiervoor in aanmerking’, verduidelijkte de HCMC voorzitter. “Daarnaast zullen er verschillende andere plaatsen en podia worden gebruikt en of opgezet met de bedoeling om vooral Suriname uit te dragen op het hoofdpodium, maar ook daaromheen. De ‘Grandmarket’ zal waarschijnlijk de bulk van de mensen moeten accommoderen en daar zal het ook zeer bruisend zijn. De openings- en sluiting ceremoniën die rondom het Onafhankelijkheidsplein zullen worden georganiseerd zullen aparte hoogtepunten zijn tijdens dit festival, maar de bedoeling is verder ook om de gehele historische binnenstad van Paramaribo een opkapbeurt te geven. Kortom er wordt nu gewerkt aan de realisatie van alles wat in het festivalplan is vervat”, aldus Graanoogst tijdens zijn uiteenzetting over de organisatie van Carifesta XI in ons land aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

error: Kopiëren mag niet!