Suriname springplank voor verblijf VS/Europa Bijna 13 duizend verblijfsvergunningen vervallen

Bij de behandeling van de naturalisatiewetten hebben verschillende leden van het parlement gehamerd op het aanscherpen van de wet op naturalisatie voor een verantwoord naturalisatieproces. Aangepaste wetgeving met extra voorwaarden en regels zou moeten voorkomen dat Suriname als tussenhaven wordt gebruikt voor een verblijf in de Verenigde Staten of Europa.
Zo blijkt dat van de 790 naturalisaties die zijn verleend vanaf augustus 2010 tot heden, 535 vreemdelingen zich hebben aangemeld bij het Centraal Bureau Administratie (CBA), een afdeling van het CBB. De aanmelding bij het CBA is verplicht om het proces van naturalisatie formeel af te ronden. Dat betekent dat ruim 255 personen die de Surinaamse nationaliteit hebben gehad, zich niet meer hebben aangemeld bij het CBB. Uit de verzamelde data van het aanvragersbestand blijkt dat het gros van de aanvragers een opleiding heeft gelijk aan het glo. Ook blijkt dat van de 100 recente aanvragers,  voor wie gisteren in DNA de naturalisatie is goedgekeurd, ruim 54 een glo- getuigschrift hebben, 20 beschikken over een middelbare schooldiploma en 8 hebben een academisch diploma. Algemeen bekend is dat de meeste aanvragers afkomstig zijn uit China en buurland Guyana. Statistieken van de laatste groep aanvragers staven dit.
Van de 100 aanvragen zijn er 44 afkomstig uit China, 44 uit Guyana, 7 uit Haïti, 4 uit India en 1 uit Indonesië. De vaak gehoorde opmerking is dat de vreemdelingen zich als goedkope arbeidskracht vestigen in Suriname. Uit de data van de 100 aanvragers is gebleken dat 35 vreemdelingen geen beroep hebben, 26 het beroep uitoefenen van schilder, monteur, visser, chauffeur en verkoper, terwijl van 23 staat opgetekend dat zij een eigen bedrijf hebben. Alle aanvragers voldoen aan  de  vereiste wettelijke en administratieve voorwaarden om de Surinaamse nationaliteit te krijgen.
Vreemdelingen moeten minimaal 5 jaren Suriname als woon- en verblijfplaats hebben gehad voordat ze in aanmerking kunnen komen voor naturalisatie. Het aantal van 62 van de 100 aanvragers heeft 5 tot 15 jaar vast in Suriname gewoond, terwijl 12 vreemdelingen 26 tot 40 jaar gewoond hebben in ons land. Uit het databestand blijkt voorts dat in Suriname ruim 39.242 vreemdelingen woonachtig zijn.  Een groot deel (27.991) houdt verblijf in Paramaribo, 5.067 woont in Wanica, 1.713 hebben zich gevestigd in Commewijne en 1696 in Nickerie. Brokopondo en Sipaliwini hebben het minste aantal vreemdelingen respectievelijk 131 om 101 personen. Het aantal vreemdelingen van wie de toelating is komen te vervallen, bedraagt landelijk 12.903.

error: Kopiëren mag niet!