Staatsolie doet milieustudie uitbreiding elektriciteitscentrale

Staatsolie Maatschappij Suriname NV zal de huidige 28 megawatt (MW) opwekcapaciteit van haar elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut uitbreiden met 34 MW. Het totale vermogen komt daardoor te staan op 62 MW. In verband hiermee heeft Staatsolie een verkorte milieueffectenanalyse (Rapid Environmental Assessment: REA) laten uitvoeren. Op basis van de richtlijnen voor milieuanalyses van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) zou voor het project een uitgebreide milieueffectenanalyse uitgevoerd moeten worden. Vanwege de urgentie van het project en beschikbare data van eerder uitgevoerde studies, ging het Nimos akkoord met een REA.  Staatsolie heeft SRK Consulting uit Zuid Afrika het onderzoek laten uitvoeren.
SRK is in september 2012 gestart met de REA die erop was gericht om de effecten van geluid, trillingen en uitstoot van gassen in kaart te brengen. Het onderzoek werd uitgevoerd volgens Nimos-richtlijnen en internationale standaarden, onder andere van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Staatsolie heeft zichzelf verplicht om het ontwerp en de inbedrijfstelling van de uitgebreide elektriciteitscentrale  in overeenstemming te laten zijn met nationale en internationale standaarden.
Het concept-REA-rapport, met daarin de resultaten en aanbevelingen, is op 22 januari gedeeld met autoriteiten, zoals de districtscommissaris van Wanica, het Korps Politie Suriname, het Korps Brandweer Suriname, EBS, de Maritieme Autoriteit Suriname en verschillende ministeries. Op 19 januari zijn de omwonenden van de elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut geïnformeerd. Het conceptrapport zal na verwerking van commentaren van belanghebbenden en het algemeen publiek worden gefinaliseerd en aan het Nimos ter goedkeuring worden aangeboden.
Staatsolie betrad in augustus 2006 de markt voor elektriciteitsopwekking met de ingebruikname van een 14 MW-centrale. In 2011 kwam daar nog eens 14 MW bij. De centrale wordt beheerd door dochtermaatschappij Staatsolie Power Company Suriname NV (SPCS). Door een tekort aan elektrische energie de afgelopen jaren en de verwachting dat op korte termijn de behoefte aan elektriciteit zal toenemen, heeft de regering van Suriname aan Staatsolie gevraagd de opwekcapaciteit van de SPCS-centrale uit te breiden.
De uitbreiding zal in twee fasen gebeuren. In de eerste fase worden twee generatoren met elk een capaciteit van 17 MW geïnstalleerd, waarmee het totale opwekvermogen op 62 MW komt. Hiertoe heeft Staatsolie op 30 augustus 2012 een overeenkomst gesloten met Suriname Gas and Electricity Industry NV. In een later stadium zal indien daartoe de noodzaak bestaat de tweede fase worden uitgevoerd, waarbij nog eens 34 MW wordt geïnstalleerd. De totale capaciteit van de centrale zal dan op 96 MW komen. De milieueffectenanalyse heeft betrekking op beide fasen van de uitbreiding. De constructie van de eerste fase start in het eerste kwartaal 2013 en zal volgens planning in november 2013 zijn afgerond.

error: Kopiëren mag niet!