Politieman S.: ‘Ik zat 20 dagen onrechtmatig vast’

De politieagent S. meent dat hij 20 dagen lang onterecht in het cellenhuis heeft moeten doorbrengen. ‘Vrijdag heeft de rechter-commissaris mijn aanhouding onrechtmatig bevonden. Zomaar zat ik zolang in de cel’, zegt S. tegenover Dagblad Suriname. Hij werd door de ondernemer Radj O. beschuldigd van oplichting, verduistering en diefstal. De politieman zegt dat de ondernemer hem ten onrechte ‘middels connecties heeft laten opsluiten’.
De ambtenaar zegt aan Dagblad Suriname dat hij zaken deed met een neef van Radj O. ‘Ik leverde goederen voor de neef. Bij één van de leveringen had ik al vooraf ontvangen, maar kon een deel niet leveren. Plotseling kwam Radj O. zich bemoeien met de zaak’, zegt agent S. ‘Ik was hun nog SRD 3.600 schuldig. Op 3 januari werd ik geroepen door Radj O.. Hij vond dat ik een schuldbekentenis moest tekenen en mijn auto moest achterlaten als borg.’ De agent weigerde dit te doen, omdat de auto van zijn moeder was en nog werd afbetaald.
‘Maar om problemen te voorkomen heb ik de schuldbekentenis getekend en de auto achtergelaten. Ik ben naar huis gegaan en heb dit aan mijn moeder verteld. Ze probeerde hierna aangifte te doen bij de politie van Derde Rijweg, maar de agent stuurde haar terug om met Radj O. te gaan onderhandelen en de zaak onderling af te handelen. Intussen werd de ondernemer op de hoogte gebracht dat mijn moeder aangifte wilde doen. Op zijn beurt deed hij toen aangifte tegen mij op post Leiding 9A. Ik ben hierdoor aangehouden ter zake diefstal van een cheque. Van de schuldbekentenis was er geen spoor meer in het politiedossier.’
Agent S. vertelt dat hij de cheque zelf heeft gekregen. ‘Hoe ga ik nou een cheque stelen?’  S. is sinds 8 januari aangehouden. De eerste keer werd de zaak bij de rc verdaagd. Toen de zaak voor de tweede keer bij de rc voorging, op vrijdag 25 januari, is politieagent S. vrijgekomen. Zijn aanhouding werd onrechtmatig verklaard.
Nog steeds heeft S. de auto van zijn moeder niet terug. Die ligt nog bij Radj O. ‘Ik heb vernomen dat mijn advocaat via een kort geding de auto terug moet halen.’ De politieman is nog steeds buiten functie. ‘Ik weet niet wanneer ik in functie wordt hersteld.’ S. wacht op een oproeping van de korpschef.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: