Bewoners plantages rechteroever Commewijne luiden noodklok

Bewoners van de plantages aan de rechteroever van Commewijne hebben de noodklok geluid. Door de enorme droogte van de afgelopen periode zitten de bewoners van de plantages Rust en Werk, Johanna Margarita en Kroonenburg en omstreken met een enorm tekort aan water. Op deze plantages, waar overwegend aan landbouw, veeteelt en visserij wordt gedaan, kunnen ondernemers nauwelijks meer activiteiten ontplooien. Vissers bijvoorbeeld kunnen niet meer vissen, omdat zwampen zonder water zitten. ‘Ook de duizenden runderen die worden gekweekt op Rust en Werk, kampen met minder drinkwater’, vertelt boerderijmanager Carl van Dijk in een gesprek met de krant. De plaatselijke bevolking zit met de handen in het haar.
Doordat de inkomsten van de bewoners zijn komen weg te vallen door de droogte, kan men moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. ‘Dit komt niet zo vaak voor. Ruim tien jaren terug hebben we nog gezeten met zo een situatie. Toen hadden we ook geen water. Wij zitten dicht bij de oceaan, waardoor de regen meteen wegwaait naar de kustvlakte’, aldus een bewoner van Rust en Werk. Hij vindt dat de overheid moet ingrijpen.
Parlementariër Sheilendra Girjasing die zich ter plekke oriënteerde, spreekt van een enorme schade voor de bevolking. In een brief aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vraagt Girjasing naar een oplossing voor deze bewoners. ‘Deze Surinamers dreigen in ernstige problemen te geraken indien de huidige droogte blijft aanhouden, omdat ze afhankelijk zijn van landbouw, veeteelt en visserij. Volgens deskundigen van de Meteorologische Dienst zal deze droogte nog enige tijd aanhouden’, aldus de VHP-parlementariër in zijn brief naar de minister. Hij vraagt de minister de gebieden te voorzien van goed drinkwater, zodat de bevolking de droogte kan overleven. Ook vraagt hij de minister om een permanente oplossing. ‘Ik denk hierbij aan het aanleggen van waterreservoirs en het graven van waterputten’, aldus Girjasing. Hij hoopt dat minister Hok zo gauw mogelijk ingrijpt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: