Bezittingen padieboeren op de veiling gegooid

De bezittingen van twee padieboeren van Wageningen zijn vorige week op de veiling gegooid door de Finabank. Zo verneemt Dagblad Suriname van voorzitter Harrynandan Oemraw van de Surinaamse Padiboeren Associatie (SPBA). De boeren hadden een schuld die ze niet konden afbetalen, vanwege de slechte oogst en de lage padieprijs. Oemraw zegt dat nog 20 padieboeren uit Nickerie hetzelfde lot wacht.  De SPBA voert daarom momenteel  gesprekken met de verschillende commerciële banken, waar de boeren zijn aangesloten in een poging om herschikking van de schulden te krijgen.
Met een collectieve schuldregeling hoopt men de boeren in veiliger vaarwater te krijgen. Oemraw zegt dat het probleem van de padieboeren complex is. Het lijkt een vicieuze cirkel, waaruit ze niet kunnen komen. Ze willen niet inzaaien vanwege de problematiek in de rijstsector, maar hebben geen ander alternatief. Door de torenhoge schulden zijn ze gedwongen in de sector te blijven. De boeren moeten leningen aangaan bij de banken om voldoende financiën te hebben om te kunnen inzaaien. Een lage padieprijs en de hoge prijzen van inputs, zoals brandstof en kunstmest, maken dat de kosten de baten overstijgen, waardoor de aflossing van de hypotheek en rente moeizaam verloopt. Er is geen winst, maar slechts verlies. De boeren zijn daarom tevreden met de incentive van de regering.
Oemraw zegt ook ingenomen te zijn met de opmerking van DSB-Bank-directeur Sigmund Proeve dat gekeken zal worden naar de schuldpositie van de padieboeren. Proeve vertoefde in het rijstdistrict in verband met de verjaardag van haar filiaal in Nieuw Nickerie in het afgelopen weekeinde.  De SPBA-voorzitter vertoefde gisteren in Paramaribo om te bepleiten dat padieboeren landbouwmachines vrij van invoerrechten moeten kunnen aanschaffen.  Rijstboeren betalen hoge invoerrechten op de aankoop van landbouwmachines, maar kunnen eigenlijk in aanmerking komen voor vrijstelling. Het is echter een lijdensweg om de uiteindelijke vrijstelling te krijgen van de Belastingdienst.  De aanvraag en de afhandeling daarvan kunnen wel maanden duren.

error: Kopiëren mag niet!