Eerste ontmoeting Nederlandse en Surinaamse minister sinds 2010

Vliegtuigen voor Franse missie MaliDe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), heeft een gesprek gehad met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin, schrijft nrc.  De ontmoeting was het eerste ministeriële contact tussen Nederland en Suriname sinds twee jaar en vond plaats in Santiago de Chile tijdens de top tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika.
De contacten met Suriname staan op een laag pitje sinds Desi Bouterse medio 2010 president werd. Hij is in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf voor drugshandel en is nooit bestraft voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Timmermans en Lackin zullen elkaar later dit jaar nog eens ontmoeten.
Na afloop van het gesprek zei de minister: “In Nederland en Suriname zijn bij elkaar wel anderhalf miljoen mensen die op een of andere manier met elkaar rechtstreeks verbonden zijn. Dat gaat boven politieke meningsverschillen en daarom zal Nederland zich blijven inspannen voor goede contacten tussen de samenlevingen. Maar het is ook duidelijk dat er politieke meningsverschillen zijn tussen Nederland en Suriname, waaronder de Amnestiewet en de procesgang rond de Decembermoorden.”
Europol heeft een internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse uitgevaardigd, maar hij kan als staatshoofd vrij reizen, omdat hij immuniteit geniet. Toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen gaf na de verkiezing van Bouterse aan dat hij alleen in Nederland welkom is om zijn celstraf uit te zitten.
Onlangs zei de regering-Bouterse nog “geen haast” te hebben om een nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Suriname te aanvaarden, nadat Timmermans in het parlement zei opnieuw een ambassadeur in Paramaribo te willen plaatsen. Lackin zei daarop dat Den Haag Bouterse nog steeds niet heeft geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd. “Een Nederlandse ambassadeur is voor ons dus geen prioriteit.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: