Juspol-minister ontvangt Mensenrechtencommissie Americas

IMG_9184De delegatie van de Inter – Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens die van 23 januari tot en met 25 januari in ons land op werkbezoek is, heeft besprekingen met verschillende hoogwaardigheidsbekleders gevoerd. De commissie had op woensdag 23 januari een ontmoeting met minister Edward Belfort van Justitie en Politie.
Tijdens deze ontmoeting is gesproken over de duurzame relatie met de Organisatie van Amerikaanse Staten , zowel op het gebied van de zaken die tegen Suriname lopen als capaciteitsversterking.
Suriname is thans partij bij verschillende mensenrechtenverdragen. Door deze verdragen aan te nemen zijn er ook voor de staat Suriname verplichtingen in het leven geroepen.
Enkele van deze verplichtingen zijn:
• de doorwerking van de verdragsbepalingen in de nationale wetgeving,
• De rapportage – verplichtingen over de stand van zaken in Suriname en de rapporten ter beschikking stellen van het publiek.
• De implementatie van de grondenrechten in het bewustzijn van de burgers door voorlichting en scholing.
• Het ter beschikking stellen van voldoende gekwalificeerd personeel en accomodaties.
In 2008 werd het bureau Mensenrechten formeel door het ministerie van Justitie en Politie ingesteld.
De belangrijkste taken van dit bureau zijn:
– Het voorbereiden van de landenrapportage en het monitoren van de naleving van de verdragen.
– Bekendheid geven aan de verdragen, de uitgebrachte rapporten en de internationale aanbevelingen daarover.
– De coördinatie bij het opmaken van de Landenrapporten van de Staat, inzake de internationale verdragen en het geven van adviezen aan overheidsinstanties over mensenrechten aangelegenheden op zowel regionale als internationale fora.
– De voorbereiding en de coördinatie van door de Staat Suriname te voeren gerechtelijke processen over mensenrechtenschendingen op regionaal en internationaal niveau.
– Ondersteuning verlenen aan de grondwettelijke vertegenwoordiger van de Staat Suriname, de Procureur Generaal bij het Hof van Justitie of daartoe aangewezen functionarissen van de Staat.
Suriname heeft de jurisdictie van het Inter – Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens erkend en is zich van zijn verantwoordelijkheid bewust. De Staat zit momenteel in een herstructurering van het beleid en is daarom doende een zodanige structuur op te zetten dat er op behoorlijke wijze kennis kan worden genomen van de zaken. Het ministerie van Justitie en Politie heeft bij de Raad van Ministers een raadvoorstel ingediend die moet zorg dragen voor adequate aanpak.
De ontbrekende wetten met het oog op de doorwerking van de internationale verdragen zullen worden ingevoerd als ook de ontoereikende wetten optimaliseren. Ook de bewustwording van het belang van de mensenrechten zal ter hand worden genomen.
Door de minister van Justitie en Politie was er op woensdagmiddag een lunch aangeboden aan de commissie.

error: Kopiëren mag niet!