Satca geeft regering een week speling

Satca geeft regering een week spelingDe bond van luchtverkeersleiders (Satca) geeft de regering een week de tijd om te werken aan de pijnpunten van de luchtverkeersleiders. Satca-voorzitter John Seedorf zegt dat de leden tenminste concrete toezeggingen verwachten over de upgrading van medewerkers in het buitenland. Luchtverkeersleiders behoren volgens de voorwaarden van de ICAO (Internationale Burgerluchtvaartorganisatie) periodiek bijgeschoold te worden. ‘Die bijscholing heeft bij ons gedurende lange tijd niet plaatsgevonden.’ Zo zouden volgens Seedorf luchtverkeersleiders extra kennis moeten opdoen middels simulatietrainingen die alleen in het buitenland gehouden worden.
Een commissie onder leiding van de presidentiële adviseur Eddy Jozefzoon, heeft namens de regering de taak om te werken aan de pijnpunten. In de commissie hebben voorts zitting vicepresident Robert Ameerali en vertegenwoordigers van de Satca en de ministeries van TCT en RO. ‘Behalve de upgrading, zit ook de nieuwe lichting te wachten om te beginnen met de basisopleiding.’ De Satca heeft ook deze zaak op de onderhandelingstafel gedeponeerd. ‘De jongens moeten zo gauw mogelijk aan de slag met hun opleiding, vanwege het personeelstekort’, zegt Seedorf.
‘Naast de opleidingsissue en het nijpend tekort aan air traffic controllers, moet er ook gewerkt worden aan modernisering van apparatuur en implementatie van het akkoord van 2008.’ De luchtverkeersleiders aangesloten bij de Satca legden dinsdag uit protest het werk neer, wat stagnatie teweeg bracht in het vliegverkeer op de internationale luchthaven te Zanderij, Zorg en Hoop en Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!