BOG erkent muskietenplaag

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) erkent de muskietenplaag waarmee Suriname thans geconfronteerd wordt. De directeur van het BOG, Lesley Resida, zegt dat er geen sprake is van een algemene muskietenplaag. Wel is er sprake van lokale toenamen. Het toenemend verschijnsel van muskieten in lokale gebieden zal er altijd zijn, omdat er muskieten zijn die in Paramaribo en de kuststrook broeden en met de windstroom meekomen uit het Parwabos.
Resida zegt dat de gemeenschap zelf heel veel eraan kan doen. Er reizen vragen waar het BOG wel antwoord op heeft. Weer andere zaken, zoals hoeveel van welk type muskieten overheerst,  moeten onderzocht worden. De directeur zegt dat dit niet wil zeggen dat het BOG stil blijft zitten. Zij is momenteel bezig met een diepgaand onderzoek en zodra de informatie binnen is, zal de actie van het BOG zich daarop richten, los van de algemene acties die op kleine schaal plaatsvinden.
Het BOG is momenteel bezig met het bespuiten met het larven dodend middel. De actie concentreert  zich voornamelijk rondom de ziekenhuizen en plaatsen waar water kunnen staan zoals begraafplaatsen en kelders. De volgende stap zal na het onderzoek zijn om grotere plassenwater te ontdoen van larven. Resida zegt dat er rekening gehouden moet worden met de weersomstandigheden, type muskieten en de gevoeligheid van de muskieten. De directeur geeft aan dat het belangrijk is om goed vast te stellen wat de reden is van het voorkomen van de muskieten, zodat er acties ondernomen kunnen worden op die plekken. Zomaar spuiten kan resistentie met zich brengen. De directeur van het BOG roept de mensen ook op om zelf wat te doen tegen de muskieten, terwijl het BOG op haar niveau bezig is. Bespuitingen zoals dat tegen dengue gebeurt, zijn naar zeggen van Resida zaken die vastgesteld zijn voor bepaalde omstandigheden. En volgens Resida doen die omstandigheden zich nu niet voor om een dergelijke actie te ondernemen.
 

error: Kopiëren mag niet!