Unie van Surinaamse Vrouwen wil presidentiële commissie voor vraagstuk zelfdoding

De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), onder leiding van Asha Mungra, wil dat president Desire Bouterse een presidentiële commissie installeert om het vraagstuk van zelfmoord op te lossen. Tijdens een persconferentie gisteren in het Courtyard Marriot Hotel uitte Mungra haar bezorgdheid over de steeds toenemende gevallen van zelfmoord, die in vele gevallen ook nog starten met moord. ‘Professionele hulpverlening voor slachtoffers van suïcide en nabestaanden is nog steeds niet wat het wezen moet. In het district Nickerie is bij het dossieronderzoek gebleken dat de hulpverlening gefaald heeft. Bestaande instanties zijn niet in staat de noodzakelijke zorg te verlenen. Om meer inzicht te krijgen over de hulpverlening door het Bureau Slachtoffer Hulp in Nickerie heeft de USV getracht contact te maken met het hoofd van het bureau voor een interview. Ondanks herhaaldelijk verzoek was het bureau voor de USV onbereikbaar’, aldus Mungra tijdens haar presentatie.
Een ander zorgpunt voor de organisatie is dat hoewel het probleem van suïcide in 2005 in het district Nickerie is gesignaleerd, dit de laatste jaren zich uitbreidt naar andere regio’s als Paramaribo en omgeving. Ook de toename en de snelheid van het aantal gevallen de laatste dagen wekt bij de USV het angstvallig vermoeden dat dit sluipend fenomeen een sneeuwbaleffect dreigt te krijgen. Om het vraagstuk van zelfdoding veel beter aan te pakken, moet er volgens Mungra een presidentiële commissie worden geïnstalleerd door Bouterse. In samenwerking met onder andere het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid zou volgens haar dit probleem veel beter worden aangepakt. In de maand september heeft de unie een brief gericht naar de president, waarin word gevraagd de commissie vorm te geven, echter is er hierop geen antwoord gekomen van de president.
‘Het is erg en niet leuk dat er geen antwoord is gegeven. Er is wel op 14 november een technische commissie ingesteld voor analyse en indammen van huiselijk geweld, dus ik hoop dat er wel wat wordt gedaan voor zelfdoding’, zegt Mungra in een interview met Dagblad Suriname. Enkele oorzaken die volgens Mungra leiden tot zelfmoord is miscommunicatie en armoede. Ook de kloof tussen ouderen en jongeren ziet ze als factor dat leidt tot frustraties en poging tot zelfmoord. Mungra zegt dat niet alleen jongeren voorlichting moeten krijgen over zelfdoding, maar ook ouderen geïnformeerd dienen te worden, waarbij vooral onderwerpen die nog in de taboesfeer hangen in de gemeenschap, worden bespreken. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk probleem zal de unie enkele dagen lang op verschillende tv-stations documentaires vertonen over zelfdoding.

error: Kopiëren mag niet!