Theaterstuk “Nina Simone (A) Live” laat een uitzonderlijke indruk achter

Ik kende Nina Simone (officiële naam Eunice Waymon) niet. Ach, ik denk het gros van mijn generatie ook niet. Maar ik luisterde naar het lied “Ain’t got no, I got live” en wist direct dat ik hier te maken had met een muzikaal genie. De première “Nina Simone (A) Live” heeft op een voortreffelijke manier het leven van Nina Simone neergezet. Een hoogbegaafde vrouw die de ‘struggles’ in haar leven in muziek wist om te zetten. Ze stierf in 2003 aan de gevolgen van borstkanker.
Wie was Nina Simone?
Ik wist niets. Dus het eerste dat je doet is door te gaan ‘googlen’. Ik las een aantal documenten en luisterde naar verschillende songs. “Gewapend” met die informatie liep ik “On Stage” binnen. Er was geen plaats voor mij in het publiek dus nam ik plaats op een bankje. Achteraf een prima idee. Zo kon ik de spelers heel goed zien en horen. Ik zou mijn kennis toetsen.
In het kort gezegd was Nina Simone een zwart meisje dat al op 3-jarige leeftijd al ingewikkelde dreuntjes wist te toveren uit haar piano. Ze werd in de kerk ontdekt door een blanke vrouw. De blanke gemeenschap uit haar buurt zou haar studie om professioneel piano te leren spelen, bekostigen. Maar op 11-jarige leeftijd, toen ze haar eerste debuut zou maken, moesten haar ouders die voorop zaten, opstaan voor twee blanken. Ze weigerde om te spelen en zou dat pas doen als haar ouders weer op hun plaats zaten. Dit incident zorgde ervoor dat ze later via haar muziek een gedreven activist zou worden. Maar ze had een turbulent leven en maakte vaak verkeerde keuzes. Ook dit aspect van haar leven vond je terug in haar muziek en in de opvoering.
Het theaterstuk
Het stuk leek rommelig. Leek, want wie Nina Simone kende, zou er snel achter komen dat haar emotionaliteit en impulsiviteit, haar talent een bijzonder karakter gaven op het podium. En dat is op een sublieme wijze neergezet door de acteurs. Ze zetten steeds verschillende kanten van Nina Simone neer. Je leert de vrouw in al haar aspecten kennen. Haar muziek en interactie met het publiek…magnifiek. En de acteurs deden hetzelfde met “On Stage”.
“Nina Simone (A) Live” is een “must see” voor elke Surinamer. Je leert een uitzonderlijk talent kennen. Je (vooral vrouwen) leert jezelf kennen en herkent bepaalde aspecten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: