Nog geen geld voor opvoering waterproductie Van Hattenweg

Om de drinkwaterproductie te verhogen, zal het totale volume van een miljoen liter water per uur, moeten worden opgevoerd maar twee miljoen liter water. Daarvoor is het noodzakelijk dat de capaciteit van het drinkwaterstation aan de Van Hattenweg wordt uitgebreid van 1000 naar 2000 kubieke meter, zegt PR-officier Edmund Blufpand van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) desgevraagd aan Dagblad Suriname. De uitbreiding is al geruime tijd opgenomen in het masterplan van het drinkwaterbedrijf. Het plan ligt reeds bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), maar er is jammer genoeg nog geen financiering ervoor.
Met de uitvoering van het plan zal er in een keer een inhaalslag gemaakt worden van het aantal huishoudens, dat aangesloten moet worden op het drinkwaternet van de SWM. Wat de SWM nu doet, is met de beschikbare middelen de kleine bronnen uitbreiden met een extra 60 kub. Maar dat is niet voldoende. De vraag voor aansluitingen is veel groter. Er zijn meer dan 70.000 legale aansluitingen. De begroting van Natuurlijke Hulpbronnen vermeldt de nieuwe aanvragen die in de duizenden lopen. Het gerehabiliteerd pompstation Leysweg is opgevoerd naar 360 kub/uur en het zuiveringscapaciteit Koewarasan is uitgebreid naar 200 kub/uur. De geplande forse investering zal worden gepleegd aan het station Van Hattenweg, daar onderzoek heeft uitgewezen dat dit gebied de beste kwaliteit drinkwater heeft.
Blufpand bevestigt dat de lange droogte een extra druk gelegd heeft op de SWM. Dit betekent niet dat er minder water beschikbaar is. Er is voldoende water, maar het moet in de deze droge periode naar meer huishoudens worden gedistribueerd. Dit heeft als gevolg dat op piekuren er minder water uit de kranen stroomt vanwege een lage waterdruk. Huishoudens, die normaliter gebruikmaken van water uit putten en dus niet behoren tot het verzorgingsgebied van de SWM, doen nu een beroep op het bedrijf voor levering van water. De droge periode heeft ervoor gezorgd dat putten en regentonnen al wekenlang droog zijn. Behalve de formele levering van de SWM naar deze huishoudens, zijn er ook gevallen waarbij de SWM klanten en families, die getroffen zijn door de droogte, voorziet van drinkwater.

error: Kopiëren mag niet!