Politievoorlichter Ramkhelawan: ‘Wel controle en maatregelen tegen kwikbezitters’

De politie treft wel maatregelen tegen personen die kwik verhandelen of dat in hun bezit hebben. ‘Die controle is er wel en als er kwik wordt onderschept, worden deze personen wel vervolgd’, geeft inspecteur Drohpatie Ramkhelawan van de Politievoorlichtingsdienst aan tegenover Dagblad Suriname. ‘Het is niet zo dat we niet optreden tegen kwikvervuilers.’ Dat er niet speciaal in de goudvelden controle gedaan wordt gericht tegen goudzoekers, komt doordat er geen richtlijnen komen van de bevoegde instanties. ‘De regelgeving en richtlijnen moeten komen, dan kunnen we ook naar de goudvelden gaan.’
Vorige week is er ruim 18 kilo kwik onderschept bij de controlepost te Burnside in het district Coronie. De bestuurder die het verboden spul vervoerde, had geen geldig rijbewijs en viel door de mand. Hij is hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.
Kwik is een schadelijk stof voor de gezondheid van de mens en voor het milieu. Kwikvergiftiging wordt veroorzaakt door blootstelling aan kwik of verbindingen ervan. Toxische effecten bestaan onder meer uit hersenletsels en nier-, en longbeschadiging. De consumptie van vis is verreweg de belangrijkste manier van blootstelling aan kwik voor mensen, hoewel planten en vee ook kwik kunnen bevatten.

error: Kopiëren mag niet!