Expeditieonderwijs Suriname – Nederland

Expeditieonderwijs Suriname – NederlandDeze week bezoeken 3 docenten en 4 leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap het Noordik uit Vriezenveen, in het oosten van Nederland, Mulo Wageningen. De school uit Vriezenveen is nu alweer voor de vierde keer op bezoek in Suriname. De eerste 3 jaren werkte ze samen met Nederlandse en Surinaamse scholen in zogenaamde “Learning Circles” (LC), gecoördineerd door ict-edu.nl, waar dhr. Hofman de drijvende kracht van is. Doel was (en is) kennis te maken met elkaars cultuur om zo een beter begrip voor elkaar te kweken. Noordik doet ook nu weer met deze LC mee met 150 leerlingen in het Nederlands en 50 leerlingen die als voertaal Engels gebruiken. Dit gebeurt op brugklasniveau. 2 Brugklassers uit Nederland zijn mee om een paar dagen de lessen te volgen. Ze doen dit op de Ramjaneeschool in Nieuw Nickerie die ze gastvrij ontvangt. Dit project duurt ieder jaar 3 maanden.
Dit jaar doet Mulo Wageningen voor het eerst aan “Expeditieonderwijs”. Twee meegereisde derdeklas-leerlingen van Noordik (vertegenwoordigers van een groep van 10) gaan overleggen met een groep van 15 leerlingen van Mulo Wageningen wat ze de komende maanden samen zullen ondernemen. In de eerste plaats wordt er een webwinkel gestart waarbij een paar scholen uit Suriname goederen zullen exporteren naar de scholen in Nederland die meedoen en andersom. Tijdens het overleg van de leerlingen zullen er verdere samenwerkingsplannen worden besproken.
De Nederlandse leerlingen zijn ondergebracht bij gastgezinnen. Dit gebeurt nu al voor de vierde keer en daardoor maken ze kennis met de grote gastvrijheid van de Surinamers.
Van Mulo Wageningen doen drie leerkrachten mee net zoals vanuit Nederland er drie meedoen. Op maandag- en dinsdagmiddag zullen deze leerkrachten de door de leerlingen voorgestelde plannen bespreken en bekijken hoe ze hieraan ondersteuning kunnen verlenen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: