‘Belang Suriname op eerste plaats stellen’

‘Het staat voor de VHP vast, dat voor de toekomst van Suriname het van groot belang is dat alle staat- en niet-staatactoren de verantwoordelijkheid op zich nemen om gezamenlijk te geraken tot een lange termijnontwikkelingsvisie. Een lange termijnontwikkelingsvisie met een duurzaam ontwikkelingsplan, dat volgens de VHP zelfs verheven zou moeten worden tot een wet, waaraan iedereen zich dient te houden. Dit zal de toekomst van de Republiek Suriname ongetwijfeld ten goede komen.’ Woorden van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi bij de opening van de eendaagse nationale conferentie ‘Dialoog en consensus over een duurzame toekomst. Aanzet tot Suriname’s 2030 Vision.’
Santokhi benadrukte dat deze eendaagse conferentie, ‘niet vandaag al zal resulteren in een lang termijnvisie’. ‘Een te ontwikkelen visie moet ons helpen om duidelijkheid te krijgen over tal van onderwerpen. Deze conferentie van één dag is niet in staat om ze allemaal te behandelen, maar het is een begin. Het is vooral belangrijk dat wij, na vandaag, weten welke de verdere stappen zullen zijn en dat er zeer zeker nog nadere consultaties nodig zijn.’
President Desi Bouterse die de conferentie opende, stelt dat als het gaat om de ontwikkelingsvisie van het land, Surinamers zich in grote lijnen kunnen terugvinden. Maar door ‘organisatie- en verenigingschauvinisme’, culturele en andere verschillen stagneren veelbelovende projecten. De president riep een ieder op om zich zodanig op te stellen dat het belang van Suriname op de eerste plaats komt.
Na de openingstoespraken volgden enkele korte lezingen met tussendoor discussies met de aanwezigen. Zo hielden onder meer bestuurskundige Hans Breeveld, socioloog Marten Schalkwijk, onderwijskundige Henry Ori en de arts Marthelise Eersel inleidingen over hun vakgebied in relatie met een lange termijnvisie. Ook andere deskundigen op het gebied van internationale ervaringen, economie, bestuur en sociale ontwikkeling hielden een betoog. De aanbevelingen en adviezen die aan het eind naar voren zijn gekomen, zullen in een rapport verwerkt worden en aan het parlement en de regering worden aangeboden.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: